Huolestuttava suunta

Ravintolisien käyttö ei juuri ehkäise kansansairauksia, ja pillerien popsinta voi jopa lisätä kuolleisuutta. Tämä käy ilmi eilen julkistetusta tuoreesta suomalais-amerikkalaisesta ravitsemustieteen tutkimuksesta. Siihen osallistui lähes 38 800 naista. Hanke on osa Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön sekä Minnesotan yliopiston kansanterveystieteen laitoksen yhteistyötä.

Asiantuntijoille tulokset eivät tulleet yllätyksenä. Jo aikaisemmissa tutkimuksissa ravintolisien liiallisella käytöllä on havaittu huonoja vaikutuksia. Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta. Vain kalsiumilla oli tutkimuksessa kuolleisuutta ehkäisevä vaikutus. D-vitamiini puolestaan ei vaikuttanut kuolleisuuteen millään tavoin.

Tutkimustulokset panevat epäilemättä asiantuntijat tutkimaan vieläkin tarkemmin, mitkä ovat ravintolisien hyvät ja huonot puolet. Kun nyt otannan tulokset osoittavat, että jokin yksittäinen yhdistelmä voi lisätä kuolleisuutta, tilanteeseen pitää suhtautua erittäin vakavasti. Jos tulevissa tutkimuksissa tulokset ovat samanlaisia, niillä on vaikutusta kansalliseen terveyspolitiikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.