Huomenna se nähdään

Puolueet ovat jatkaneet läpi viikonvaihteen epävirallista neuvonpitoaan seuraavasta hallitusvaihtoehdosta. Puhelimet ovat soineen puoleen ja toiseen, mutta mitään olennaisia liikahduksia ei ole ilmeisestikään vielä tapahtunut.

Ainoa varma tieto on tällä hetkellä se, että eduskuntaryhmät kokoontuvat tiistaina arvioimaan, missä mennään ja kenen johdolla. Jyrki Katainen saanee suurimman puolueen puheenjohtajana yrittää vielä ainakin yhden kerran, kykeneekö hän kokoamaan Suomelle toimintakykyisen enemmistöhallituksen.

Kuuden puolueen kariutuneiden neuvottelujen jälkeen kävi ilmeiseksi, että kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät sovi nykyisillä näkemyksillään yhteen ja samaan hallitukseen. SDP:n johto on kyllä vakuutellut olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja, mutta kokoomuksesta on todettu, että kolmetoista päivää saman pöydän ääressä riittivät heille tässä vaiheessa.

Kun liki parissa viikossa ei saatu tuloksia aikaan, niin miten niitä olisi odotettavissa muutaman päivän jatkopohdinnoilla, jos pääneuvottelijat olisivat vielä samat. Erityisen kyllästyneiltä kokoomuslaiset ovat vaikuttaneet SDP:n Eero Heinäluoman neuvottelutaktiikkaan.

Keskusta ja perussuomalaiset ovat kieltäytyneet jo kerran hallitusneuvotteluista, mutta ovat saaneet nyt uuden mahdollisuuden harkita kantaansa.

Keskusta kieltäytyi hallitusvastuusta heti huhtikuun 17. päivän iltana, kun eduskuntavaalien ääntenlaskenta paljasti historiallisen murskatappion. Perussuomalaisilla oli vaalien jälkeen ilmeinen halu hallitukseen heti jytkyvoittonsa jälkeen, mutta he työnsivät itse kapulat rattaisiinsa tekemällä Portugali-tukipaketista ylitsekäymättömän kynnyskysymyksen.

Suomen poliittisessa historiassa on nähty silloin tällöin yllätyskäänteitä, joissa poliitikot ovat tulleet toisiin aatoksiin "yön yli nukuttuaan". Keskustalla ja perussuomalaisilla on ollut nyt jo viikkoja miettiä tilannetta uusilta pohjilta.

Poliittisesti nämä kaksi puoluetta kulkevat eri teitä, vaikka niitten kannatuspohja on paljolti sama. "Köyhän asia" on ollut Santeri Alkion ajoista keskustan ohjenuorana, ja samaa ovat julistaneet perussuomalaiset ja sen edeltäjä Suomen maaseudun puolue. Vaaleissa puolueet ovat kuin varis tervatulla sillalla: kun pyrstö nousee, nokka tarttuu ja päinvastoin.

Kuuden puolueen neuvottelujen aikana keskusta ja perussuomalaiset näkivät, millaisen hallituksen Suomi olisi saanut ilman heitä: poliittinen valta olisi keskittynyt lujasti etelään ja sen suuriin kaupunkeihin. Maakuntien Suomella ei olisi ollut kovinkaan monta ystävää vallan kamareissa.

Jos kaksikko haluaa kantaa huolta peruskannattajistaan, sen on syytä kuulla Kataisen kutsua ja olla myös valmis edes keskusteluihin. Parempi on yrittää kuin lyödä hanskat heti tiskiin ihan vain periaatteesta. Politiikka on yhteisten asioiden ajamista, ei omien etujen tavoittelua.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen sunnuntaisten puheiden perusteella keskusta on ymmärtämässä yskän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.