Huomisesta äänestämään

Tänään sunnuntaina järjestettävät seurakuntavaalit ovat tärkeämpi tapahtuma kuin kirkon vaaleissa perinteisesti alhaisesta äänestysaktiivisuudesta voisi päätellä.

Valittavat luottamushenkilöt vastaavat tulevien neljän vuoden ajan seurakuntien pienistä ja suurista ratkaisuista. Kirkkovaltuustot päättävät rahasta, rakentamisesta ja viroista. Lisäksi ne valitsevat käytännön asioita hoitavat kirkkoneuvostot. Seurakuntayhtymissä vaaleilla valitaan myös jokaiseen seurakuntaan oma seurakuntaneuvosto.

Vapaa-ajattelijoiden ”Eroa kirkosta” -kampanjoista huolimatta ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista on pysytellyt edelleen seurakuntien jäseninä. Sekä jäsenyys että eroaminen ja liittyminen todistavat kirkon merkityksestä ihmisten elämässä. Vaalit näyttävät suuntaa kirkon tulevaisuudelle.

Äänestäminen on yksi tapa vaikuttaa kirkkoon sisältä päin. Kun jäsenet joka tapauksessa osallistuvat yhteisönsä tukemiseen merkittävällä veropanoksella, myös päätösvaltaa kannattaa käyttää.

Seurakunnat eivät ole yrityksiä, mutta yrityksistä voisi oppia jotain päättäjien valitsemiseen. Jos yrityksen halutaan menestyvän, sen hallintoon koetetaan löytää kaikkein taitavimmat, osaavimmat ja ymmärtäväisimmät ihmiset. Samoja ominaisuuksia on lupa odottaa myös seurakuntien tulevilta luotseilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.