Huomisesta äänestämään

Tänään sunnuntaina järjestettävät seurakuntavaalit ovat tärkeämpi tapahtuma kuin kirkon vaaleissa perinteisesti alhaisesta äänestysaktiivisuudesta voisi päätellä.

Valittavat luottamushenkilöt vastaavat tulevien neljän vuoden ajan seurakuntien pienistä ja suurista ratkaisuista. Kirkkovaltuustot päättävät rahasta, rakentamisesta ja viroista. Lisäksi ne valitsevat käytännön asioita hoitavat kirkkoneuvostot. Seurakuntayhtymissä vaaleilla valitaan myös jokaiseen seurakuntaan oma seurakuntaneuvosto.

Vapaa-ajattelijoiden ”Eroa kirkosta” -kampanjoista huolimatta ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista on pysytellyt edelleen seurakuntien jäseninä. Sekä jäsenyys että eroaminen ja liittyminen todistavat kirkon merkityksestä ihmisten elämässä. Vaalit näyttävät suuntaa kirkon tulevaisuudelle.

Äänestäminen on yksi tapa vaikuttaa kirkkoon sisältä päin. Kun jäsenet joka tapauksessa osallistuvat yhteisönsä tukemiseen merkittävällä veropanoksella, myös päätösvaltaa kannattaa käyttää.

Seurakunnat eivät ole yrityksiä, mutta yrityksistä voisi oppia jotain päättäjien valitsemiseen. Jos yrityksen halutaan menestyvän, sen hallintoon koetetaan löytää kaikkein taitavimmat, osaavimmat ja ymmärtäväisimmät ihmiset. Samoja ominaisuuksia on lupa odottaa myös seurakuntien tulevilta luotseilta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.