Huonosti perusteltu

Suomen tuomareiden keskuudessa on todennäköisesti vahvaa halua päästä eroon käräjäoikeuksien maallikkojäsenistä, lautamiehistä.

Lautamiesten käyttöä selvitellyt oikeusministeriön työryhmä on päätynyt eräänlaiseen Salomonin tuomioon ja ehdottaa järjestelmää, jossa lautamiesten mukanaolo rajoitettaisiin vain suurempiin rikosjuttuihin. Nykyiseen verrattuna lautamiehiä tarvittaisiin enää vain noin joka kolmannessa jutussa.

Lautamiesten vähentämistä on perusteltu ennen muuta taloudellisin syin: säästetään miljoona euroa. Tämänkaltaiset perustelut ovat kuitenkin aika huonot, sillä selvitysten mukaan yhden lautamiehen kulut ovat vain 1/60 -osa yhden tuomarin kuluista.

Lautamiesten etujärjestö on ihmetellyt syystäkin julkisesti oikeusministeriön suunnitelmia. Lautamiehet ovat olleet ikimuistoisista ajoista olennainen osa suomalaista oikeuskäytäntöä. Ammattituomareiden vierellä istuvat maallikot ovat tuoneet oikeuden ratkaisuihin tarvittavaa kansalaisnäkökulmaa. Luulisi olevan nuoresta, vasta valmistuneesta ja paikallisia oloja tuntemattomasta tuomaristakin turvallisempaa, jos hänen rinnallaan on tuomiota miettimässä joukko kokeneita, elämää ja ihmisiä nähneitä herastuomareita?

Kaikki asiantuntijaorganisaatiot haluavat tietenkin eroon "ymmärtämättömistä" maallikoista. Aikojen saatossa on valitettavasti nähty, että nimenomaan asiantuntijoina itseään pitävät saavat aikaan suurimmat vahingot. Tämä koskee taloutta, tämä koskee hallintoa ja yhtä lailla myös oikeustointa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.