Huonosti perusteltu

Suomen tuomareiden keskuudessa on todennäköisesti vahvaa halua päästä eroon käräjäoikeuksien maallikkojäsenistä, lautamiehistä.

Lautamiesten käyttöä selvitellyt oikeusministeriön työryhmä on päätynyt eräänlaiseen Salomonin tuomioon ja ehdottaa järjestelmää, jossa lautamiesten mukanaolo rajoitettaisiin vain suurempiin rikosjuttuihin. Nykyiseen verrattuna lautamiehiä tarvittaisiin enää vain noin joka kolmannessa jutussa.

Lautamiesten vähentämistä on perusteltu ennen muuta taloudellisin syin: säästetään miljoona euroa. Tämänkaltaiset perustelut ovat kuitenkin aika huonot, sillä selvitysten mukaan yhden lautamiehen kulut ovat vain 1/60 -osa yhden tuomarin kuluista.

Lautamiesten etujärjestö on ihmetellyt syystäkin julkisesti oikeusministeriön suunnitelmia. Lautamiehet ovat olleet ikimuistoisista ajoista olennainen osa suomalaista oikeuskäytäntöä. Ammattituomareiden vierellä istuvat maallikot ovat tuoneet oikeuden ratkaisuihin tarvittavaa kansalaisnäkökulmaa. Luulisi olevan nuoresta, vasta valmistuneesta ja paikallisia oloja tuntemattomasta tuomaristakin turvallisempaa, jos hänen rinnallaan on tuomiota miettimässä joukko kokeneita, elämää ja ihmisiä nähneitä herastuomareita?

Kaikki asiantuntijaorganisaatiot haluavat tietenkin eroon "ymmärtämättömistä" maallikoista. Aikojen saatossa on valitettavasti nähty, että nimenomaan asiantuntijoina itseään pitävät saavat aikaan suurimmat vahingot. Tämä koskee taloutta, tämä koskee hallintoa ja yhtä lailla myös oikeustointa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.