Huuhelot

Perussuomalaisten puheenjohtajalla Timo Soinilla pitää taas kiirettä.

Soini on kiertänyt maata tiiviisti nostattamassa henkeä kuntavaaleja varten. Paitsi reissaamista, puhumista ja ohjeistamista, Soini joutuu taas myös suitsimaan omiaan: yksi ehdokas käytti rasistisia ilmauksia Facessa ja toivoi jonkun ”päästävän päiviltä” pääministerin, toinen ajoi rankassa maistissa mönkijällä, rikkoi naisystävänsä auton ikkunat kirveellä ja pahoinpiteli tuntemattoman miehen, kolmas ehdotti abortin kieltämistä julkisen talouden kestävyysvajeen paikkaamiseen.

Abortin käyttämistä keinona kestävyysvajeeseen ei olekaan kukaan aikaisemmin ehdottanut. Tämä aloite kuultiin Savon Sanomien ja Yleisradion vaalipaneelissa Iisalmessa torstaina.

Soinin mielestä ei ole ihme, että 4400 ehdokkaan joukossa on jokunen ”huuhelo” ja ”mätäpää”. Toisaalta voisi olettaa, että huuhelot ja mätäpäät saavat saman kohtelun mediassa riippumatta puoluekannasta.

Perussuomalaisten menestys on erikoinen ilmiö.

Puoluelaisten jatkuva sähläily ei tunnu aiheuttavan sen paremmin uskottavuusvajetta kuin kestävyysvajettakaan, sillä perussuomalaisten menestys on jatkunut yllättävän pitkään. Tuntuu olevan aivan sama liittyykö kompurointiin alkoholi, rasistiset puheet seuraamuksineen tai jatkuvat sisäiset kähinät–kansa antaa anteeksi.

Tuskin kysymys on siitä, että perussuomalaiset osaisivat, kykenisivät tai haluaisivat johtaa tätä maata. Kysymys on protestista vallanpitäjiä ja päättäjiä vastaan. Kansasta vieraantuneet poliitikot ja koko järjestelmä voivat toki syyttää itseään: tyytymättömyys ei ole perusteetonta.

Protestille ei ehkä näy välitöntä loppua niin kauan, kun perussuomalaiset pystyvät välttelemään todellista vastuuta.

Edellisten eduskuntavaalien tuloksen perusteella persujen pitäisi olla hallituksessa. Puolue ei sinne halunnut, sillä oppositiosta huuteleminen on helpompaa. Oppositiossa pärjää vähemmälläkin osaamisella. Hallitusvastuussa olevat laittavat aina enemmän likoon ja kantavat enemmän vastuuta sekä kärsivät politiikkansa toteuttamisen seurauksista viimeistään seuraavissa vaaleissa.

Perussuomalaisten kyvystä johtaa tätä maata sen paremmin kunta- kuin valtiollisellakaan tasolla ei ole paljoa näyttöä. Nyt en tarkoita, että muut puolueet ovat yhtään sen parempia, vaan sitä, että perussuomalaisten mahdollisesta menestyksen jatkumisesta kuntavaaleissa on seurattava nousu todelliseksi päätöksentekijäksi ja vallankäyttäjäksi. Jos perussuomalaisten jytky ei sula kuntavaaleissa, heidän kuuluu ottaa isompi vastuu paikallisessa poliittisessa päätöksenteossa.

Sama koskee seuraavia eduskuntavaaleja. Persujen pärjääminen tarkoittaisi, että iso osa kansasta haluaa persut hallitusvastuuseen. Jos puolue karttelee hallitusvastuuta, se ei ole lunastanut yhtään mitään vaan rakentanut suuren populistisen kuplan.

Vielä tähän mennessä perussuomalaiset eivät ole pystyneet oppositiossa muuhun kuin yksilötason teatteriesityksiin. Sama tosin koskee koko oppositiota.

Kuntavaalien isoimmaksi teemaksi näkyy nousseen kuntauudistus.

Hallitus ajaa sitkeästi omaa rakennemalliaan läpi. Tarkoituksena on taata kuntalaisten palvelut tulevaisuudessakin. Kuntauudistus vähentäisi radikaalisti kuntien määrää. Uskottavaa simulaatiota siitä, että kuntien määrän vähentäminen ratkaisisi ongelmat, ei kuitenkaan ole.

Oppositiopuolueet kritisoivat kuntauudistusta ja ehdottavat vaihtoehtoisia ratkaisuja. Keskusta esittää kaksivaiheista mallia. Siinä kunnat jaetaan 20 maakuntaan. Kunnilla säilyisi kevyemmät perustehtävät ja maakunnat huolehtisivat raskaammista tehtävistä. Keskustan malli ei vaikuta kovin selkeältä, eikä puolue ole yksimielisesti Juha Sipilän ajattelun takana.

Jos keskusta näyttää haikailevan muutaman kymmenen vuoden takapakkia kohti vanhaa maakuntamallia, niin perussuomalaiset ehdottavat ratkaisuksi hyppäämistä 100 vuotta taaksepäin. Perussuomalaiset jättäisivät hallituksen kaavaileman kuntauudistuksen tekemättä ja hoitaisivat kuntoon terveyspalvelut ns. terveyskioskeilla. Idea on ilmeisesti se, että lääkärit ja hoitohenkilökunta kiertäisivät ympäri maakuntaa.