Hyödyllistä työnjakoa

Paras-hanke on vielä pahasti kesken, ja näin terveydenhuollossakin haetaan vielä koko ajan ratkaisuja, jotka turvaavat kuntalaisille palvelut ja säästävät samalla rahaa kunnilta. KYSissä työskentelevä dosentti Seppo Lehto on työstänyt Keski-Savon kunnille mallin, joka näyttäisi täyttävän nämä molemmat tavoitteet.

Ehdotetussa Keski-Savon sairaanhoitoalueessa olisivat mukana Pieksämäki, Varkaus, Joroinen ja Heinävesi. Perusteita siihen kuulumiseen olisi myös Leppävirralla. Se on kuitenkin Kysteri-mallin, jossa terveyspalvelut järjestetään suuren KYSin kumppanuudessa.

Lehto esittää Keski-Savon sairaaloille työnjakoa. Leikkaukset, sisätautien hoito ja tietyt erikoissairaanhoidon palvelut keskitettäisiin Varkauteen, kun taas Pieksämäki kantaisi päävastuun vanhushoidosta ja mielenterveyspalveluista. Päivä- ja iltapäivystys säilyisi Pieksämäellä, mutta yöpäivystys siirrettäisiin nykyisestä Mikkelin keskussairaalasta Varkauteen.

Työnjaon avulla Keski-Savossa toimisi kaksi vahvaa aluesairaalaa, jotka kykenevät antamaan alueen väestölle kaikki tarvittavat peruspalvelut. On myös KYSin etu, jos sen kallista erikoissairaanhoitoa ei rasiteta umpisuolileikkauksen tapaisilla rutiineilla, vaan se voi keskittyä täydellä voimallaan syvää asiantuntemusta vaativiin tehtäviin.

Yöpäivystyksen menettämisen pelossa Lehdon malli saa tuskin ensimmäisenä kannatusta Mikkelissä. Mitä järkeä on kuitenkaan kuljettaa pieksämäkeläisiä yöaikaan Mikkeliin, kun apu löytyisi heti lähinaapurista?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.