Hyökkääjäin ehdoilla

Tampereella toimivat Eroa kirkosta -aktivistit ovat viettäneet tällä viikolla todellista riemujuhlaa, kun TV 2:n Ajankohtaisessa kakkosessa järjestetty "homoilta" sai jopa puolenkymmentä tuhatta suomalaista lopettamaan kirkollisverojen maksun evankelisluterilaiselle kansankirkolle.

Luterilainen kirkko on ajautunut samankaltaiseen asemaan kuin entinen pääministeri Matti Vanhanen: päivästä toiseen se joutuu elämään päällekäyvien hyökkääjien ehdoilla ilman todellista puolustautumismahdollisuutta.

Kirkko on kyllä yrittänyt helpottaa ahdinkoaan antamalla myöten arvostelijoilleen. Virallista suhtautumista homoseksuaaleihin on lievennetty kirkollis- ja piispainkokouksesta toiseen. Lopputulos on ollut kuitenkin päinvastainen, mihin hyvässä tarkoituksessa on pyritty. Ulkopuoliset arvostelijat löytävät koko ajan uutta arvosteltavaa, kun taas omat vankat uskovaiset alkavat menettää luottamuksensa kirkkonsa johtoon ja ryhtyvät perustamaan omia seurakuntiaan.

Teet niin tai näin, niin aina väärinpäin. Jotkut ennustavat jo tosissaan, miten evankelis-luterilainen kirkko jakaantuu aikaa myöten kahteen osaan. Toiseen jäävät ajan rientoihin liberaalisti suhtautuvat, toiseen ne, jotka haluavat elää tiukasti Raamatun kirjaimen mukaan.

Sinällään kirkon ei pitäisi hermostua hetken huolten takia. Kirkko on pysynyt pystyssä tyynessä ja myrskyssä jo kaksi vuosituhatta, eikä romahtanut siinä vaiheessa, kun idän ja lännen kirkot jakaantuivat kahtia toisen vuosituhannen alussa. Eroa kirkosta -liike on tehnyt pistohyökkäyksiään nyt muutaman vuoden, mutta jaksaa tuskin sinnitellä eteenpäin seuraavaa kahta tuhatta vuotta. Kirkko on tilivelvollinen vain sille, mitä se opettaa, eikä niille, jotka tuon opin kieltävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.