Hyökkääjäin ehdoilla

Tampereella toimivat Eroa kirkosta -aktivistit ovat viettäneet tällä viikolla todellista riemujuhlaa, kun TV 2:n Ajankohtaisessa kakkosessa järjestetty "homoilta" sai jopa puolenkymmentä tuhatta suomalaista lopettamaan kirkollisverojen maksun evankelisluterilaiselle kansankirkolle.

Luterilainen kirkko on ajautunut samankaltaiseen asemaan kuin entinen pääministeri Matti Vanhanen: päivästä toiseen se joutuu elämään päällekäyvien hyökkääjien ehdoilla ilman todellista puolustautumismahdollisuutta.

Kirkko on kyllä yrittänyt helpottaa ahdinkoaan antamalla myöten arvostelijoilleen. Virallista suhtautumista homoseksuaaleihin on lievennetty kirkollis- ja piispainkokouksesta toiseen. Lopputulos on ollut kuitenkin päinvastainen, mihin hyvässä tarkoituksessa on pyritty. Ulkopuoliset arvostelijat löytävät koko ajan uutta arvosteltavaa, kun taas omat vankat uskovaiset alkavat menettää luottamuksensa kirkkonsa johtoon ja ryhtyvät perustamaan omia seurakuntiaan.

Teet niin tai näin, niin aina väärinpäin. Jotkut ennustavat jo tosissaan, miten evankelis-luterilainen kirkko jakaantuu aikaa myöten kahteen osaan. Toiseen jäävät ajan rientoihin liberaalisti suhtautuvat, toiseen ne, jotka haluavat elää tiukasti Raamatun kirjaimen mukaan.

Sinällään kirkon ei pitäisi hermostua hetken huolten takia. Kirkko on pysynyt pystyssä tyynessä ja myrskyssä jo kaksi vuosituhatta, eikä romahtanut siinä vaiheessa, kun idän ja lännen kirkot jakaantuivat kahtia toisen vuosituhannen alussa. Eroa kirkosta -liike on tehnyt pistohyökkäyksiään nyt muutaman vuoden, mutta jaksaa tuskin sinnitellä eteenpäin seuraavaa kahta tuhatta vuotta. Kirkko on tilivelvollinen vain sille, mitä se opettaa, eikä niille, jotka tuon opin kieltävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.