Hygienia on paras ase

Keskisessä Afrikassa leviävä Ebola-epidemia herättää pelkoa, sillä tautiin ei ole sen paremmin rokotetta kuin parannuskeinoakaan. Ebola-viruksen aiheuttama verenvuotokuume vie potilaan nopeasti huonoon kuntoon, ja taudin muunnoksesta riippuen 20–90 prosenttia potilaista menehtyy muutamassa päivässä.

Vaikea ja tarttuva sairaus nostaa väistämättä mieleen mahdollisuuden maailmanlaajuisesta pandemiasta. Toistaiseksi Ebolaa ei ole kuitenkaan tavattu Afrikan ulkopuolella. Riski sen leviämisestä muihin maanosiin on olemassa, mutta mahdollisuutta pidetään vähäisenä.

Tuttuihin influenssaviruksiin verrattuna Ebola ei leviä helposti. Virus siirtyy ihmisestä toiseen vain ihokontaktin tai ruumiin eritteiden välityksellä. Eristämällä potilaat ja välttämällä vainajien koskettamista paikalliset epidemiat on kyetty saamaan kuriin. Hygienia on tässäkin taistelussa tehokkain ase.

Herkästi muuntuva virus viihtyy myös monissa eläinlajeissa kuten lepakoissa, gorilloissa ja antiloopeissa. Se muistuttaa, miten vaikea ihmisen on hallita luontoa.

Ebolan lisäksi tropiikissa esiintyy monia muitakin vakavia sairauksia. Jos siellä matkustavaan iskee voimakas kuume ja ripuli, kannattaa hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.