Hyssälän malli veisi väärään suuntaan

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) ansaitsee pisteet siitä, että hän aktiivisesti etsii keinoja terveydenhuoltojärjestelmän tehokkuuden lisäämiseksi. Valitettavasti ministerin tuorein esitys ei kuitenkaan ole toteuttamiskelpoinen.

Hyssälä esitti viikonvaihteessa muun muassa Savon Sanomissa julkaistussa haastattelussa, että julkisten sairaaloiden ja terveyskeskusten tiloja ryhdyttäisiin iltaisin vuokraamaan yksityislääkäreiden käyttöön. Esityksen tärkein peruste on se kiistaton tosiasia, että verovaroin rakennetut tilat ja niissä tarjolla olevat kalliit laitteet ovat vajaakäytössä.

Kannattaa olla tarkka. Jo nytkin yksityislääkärit pääsevät työskentelemään sairaaloiden ja terveyskeskusten tiloihin, jos vain haluavat. Nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan mahdollista sitä, että tällaisille vastaanotoille hakeutuivat potilaat saisivat kustannuksista korvausta Kelalta. Sen vuoksi mahdollisuutta ei tiettävästi ole käytetty missään.

Hyssälän tarjoilema uutuus on nimenomaan se, että Kela tulisi mukaan tukemaan toimintaa.

Suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää on kansainvälisissä arvioissa moitittu siitä, että siinä julkisilla varoilla tuetaan avokätisesti yksityistä sektoria, jota kaikkien ihmisten ei kuitenkaan ole siitä huolimatta mahdollista käyttää. Suomalainen ominaispiirre on myös se, että suuri osa julkisella puolella päivisin työskentelevistä lääkäreistä tekee toisen työpäivän omaan laskuunsa yksityisellä puolella. Samaan aikaan julkinen terveydenhuolto kipuilee koko ajan pahenevan työvoima- ja rahapulan kanssa.

Hyssälän esityksen toteuttaminen veisi järjestelmää monien arvioiden mukaan täysin väärään suuntaan. Se loisi julkiselle puolelle nopeamman kaistan, jota pitkin siihen taloudellisesti kykenevien olisi mahdollista ohittaa vaikkapa leikkausjonoissa vuoroaan kiltisti odottavat potilaat. Miksi näin meneteltäisiin, kun juuri on päästy eroon eroarvoisesta erityismaksuluokasta?

Jo tällä hetkellä yksityisellä sektorilla on tarpeeksi toimipaikkoja kaikkialla Suomessa. Jokainen yksityiselle puolelle haluava ja kykenevä pääsee sinne ilman, että toimintaa laajennettaisiin myös yhteiskunnan rakentamiin ja ylläpitämiin tiloihin.

Onneksi myös Suomen lääkäriliitto näyttää suhtautuvan Hyssälän esitykseen torjuvasti. Liiton mielestä järjestelmä olisi liian monimutkainen, eikä julkisiin tiloihin välttämättä riittäisi vuokralaisia.

Julkisen terveydenhuollon työnantajat eli sairaanhoitopiirit eivät myöskään innostu ajatuksesta. Se on ymmärrettävää. Työnantajan näkökulmasta parempi vaihtoehto olisi joko lääkäreiden siirtäminen kolmivuorotyöhön - mitä on jo vuosia turhaan yritetty - tai potilasruuhkien purkaminen ylitöillä. Nykyisessä järjestöllisessä tilanteessa viimeksi mainittu vaihtoehto näyttää ainoalta realistiselta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.