Hyvään journalismiin kuuluu myös vastuu

Sananvapaus on yksi demokraattisten yhteiskuntien perusoikeuksista. Suomen perustuslaissa todetaan, että sananvapauteen liittyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä löytyy muista eduskunnan säätämistä laeista.

Mediakenttään sovellettuna sananvapaus tarkoittaa vaikkapa oikeutta julkaista sanomalehtiä. Vielä pari vuosikymmentä sitten tätä kustantajan oikeutta pystyivät käyttämään vain harvat. Tarvittiin sisältöä tuottava toimitus ja ilmoitusosasto sekä kallis painokone ja jakelujärjestelmä.

Digitaalisen tekniikan kehittyminen on muuttanut kaiken. Tänä päivänä lähes kuka tahansa voi ryhtyä lehden kustantajaksi. Tarvitaan oikeastaan vain tietokonepääte ja intoa. Melko vähällä sisällöllä on mahdollista julkaista verkossa sivustoja, joista jotkut päällisin puolin muistuttavat perinteisten kustantajien julkaisemia verkkolehtiä.

Median kuluttajia pirstoutuminen saattaa hämmentää. Verkosta löytää runsaasti sisältöä, mutta sisällön luotettavuuden arvioiminen voi olla vaikeaa. Tarvitaan medianlukutaitoa, jota monella onneksi jo on. Ei kuitenkaan kaikilla.

Kaikkein hankalimpia ovat lukijoille sivustot, jotka pintapuolisesti näyttävät journalismilta, mutta eivät kuitenkaan ole sitä. Hyvä esimerkki on MV-sivusto, jolla aikaisemmin oli huomattavasti ronskimpi nimi. Sivustolla julkaistaan muista välineistä poimittuja uutisia, mutta vielä enemmän uutisen näköisiä mielipidekirjoituksia. Kirjoituksissa on lähes poikkeuksetta muukalaiskammoinen ja jopa rasistinen pohjavire.

Oulussa julkaistava sanomalehti Kaleva kertoi tiistaisessa pääkirjoituksessaan MV-sivustolla julkaistusta kirjoituksesta, jossa annettiin ymmärtää, että saksalaislentokoneen vuoreen ohjannut perämies olisi kääntynyt äskettäin islaminuskoon. Juttu oli tiistaina iltapäivällä edelleen sivustolla. Se näyttää pohjaavan saksalaisella sivustolla julkaistuun kirjoitukseen, jossa ”uskotaan”, että näin on.

Kyse ei ole journalismista. Journalismiin kuuluu aina pyrkimys julkaistavien tietojen mahdollisimman suureen totuudenmukaisuuteen. Vaikka virheellisiä tietoja tarkistuskäytännöistä huolimatta joskus julkaistaan, ne oikaistaan. Uutiset ja mielipiteet julkaistaan niin, että lukijalla on mahdollisuus erottaa ne toisistaan.

Murheellista on, että osa MV-sivuston ja muiden vastaavien sivustojen lukijoista uskoo, että kirjoitukset ovat totta. Taustalla on ajatus, että perinteinen media on salaliitossa milloin minkin tahon kanssa ja pimittää kansalta tietoa. Maahanmuutosta, rokotuksista ja ruoasta ei kuulemma uskalleta kertoa totuutta.

Savon Sanomat kertoi runsas viikko sitten (21.3.), miten Itä-Suomen yliopiston ilmoitus oli päätynyt MV-sivustolle. Itä-Suomen yliopisto ei ole ainoa harhautunut ilmoittaja, jonka viestit hakukone Googlen automatiikka on ohjannut sivustolle. Ympäristö tuskin on ilmoittajien toivoma.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Käänteinen eläkepommi

Vastuulliset populistit

Ruotsin hallitusratkaisu voi johtaa päättämättömyyteen

Tapahtumat olivat luultua oudompia Lemmenjoella

Ei mitään uutta auringon alla

Omalakisuus valtaa alaa

Brexit etenee kitisten paukahdusta odotellessa

Suomelle osavoitto lihan alkuperä-merkinnöissä

Äidillä se kesti 15 vuotta, tyttärellä enää viisi

Joko saa luovuttaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.