Hyvä, Jukka ja Markku!

Olen tuntenut Villen aina. Kun näin hänet ensimmäisen kerran, hän oli kalpea, laiha, unelias vastasyntynyt. Siinä missä vauvat kiljuvat nälkäänsä parin tunnin välein, Ville piti herätellä syömään.

Pitkään aikaan yksikään lääkäri ei osannut sanoa, miksi Ville oli erilainen. Aikanaan monien tutkimusten jälkeen Villen kromosomistossa havaittiin pienen pieni virhe. Sille löytyi nimikin.

Nyt Ville on jo aikuistumassa. Kasvuvuosiin on sisältynyt ylä- ja alamäkiä. Perhe on saanut tuta katkerasti, ettei erityisopettajillakaan ole minkäänlaista tietoa Villen tosin harvinaisesta oireyhtymästä. Ymmärtämättömät asenteet ovat aiheuttaneet paljon mielipahaa ja huolta.

Villeä sydämellisempää nuorukaista saa etsiä. On hänellä kiukunpuuskansakin, nehän kuuluvat jokaisen nuoren kasvuun.

Mikä on Villen tulevaisuus nyt kun koulu on päättymässä; ajan tappaminen ilman tavoitteita ja mielekkyyttä? Ville osaa monia asioita ja on innokas oppimaan uutta. Varmaankin on olemassa työtä, johon Villen kyvyt riittäisivät ja josta hänen päivänsä saisivat sisältöä, muutamaksi tunniksi edes.

Työntekijän on nykyisin oltava tehokas, kyettävä antamaan täysimittainen työpanos ja kernaasti enemmänkin. Kehitysvammaiset, toki eivät kaikki terveetkään, pysty sellaiseen.

Tänään käynnistyvä Yhteisvastuukeräys kantaa huolta kehitysvammaisten työllistämisestä. Kymmenet tuhannet vapaaehtoiset kerääjät lähtevät keräyslippaineen ja -listoineen liikkeelle ympäri Suomea. Haluan töihin -kampanjaan voi osallistua vappuun saakka.

Yhteisvastuukeräys on haastanut yli 4 000 suomalaista yritysjohtajaa palkkaamaan kehitysvammaisia työntekijöitä. Myös seurakunnissa pyritään lisäämään kehitysvammaisten työntekijöiden määrää.

On arvioitu, että 3 000 kehitysvammaista ihmistä voisi ja haluaisi työllistyä heti, mutta vain 200-300 on saanut työpaikan avoimilta työmarkkinoilta. Erikoissuunnittelija Marika Ahlstén Kehitysvammaliitosta tietää, että kehitysvammaisten työllistymisen esteenä ovat muun muassa ympäristön asenteet.

Viranomaiset, työnantajat ja kehitysvammaisten henkilöiden omaisetkin tarvitsevat tietoa siitä, mihin tehtäviin kehitysvammaiset pystyvät ja miten heidän työllistämisensä käytännössä toteutetaan.

Tuetun työllistymisen mallissa kehitysvammaisella työntekijällä on henkilökohtainen työhönvalmentaja, joka räätälöi työtehtävät niin, että työnantajan tarpeet ja työntekijän kyvyt kohtaavat. Hän auttaa molempia osapuolia työllistämisen jokaisessa vaiheessa.

Työhönvalmentajan palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Yhteisvastuun tuottoa on tarkoitus käyttää juuri heidän palkkaamisekseen.

Kehitysvammaliitossa on jo todettu, että työnantajat ovat olleet lähes poikkeuksetta erittäin tyytyväisiä palkkaamiinsa kehitysvammaisiin työntekijöihin.

Nostan mielelläni hattua Kuopion keskustan marketin kauppiaalle, Markku Varjorannalle. Hän on ottanut töihin kauppaansa kehitysvammaisen työntekijän, Jukka Saarisalon (Kirkko ja koti 25.1.).

Saarisalo kertoo pitävänsä työtään ostoskärryjen ja -korien kerääjänä mielenkiintoisena. Ehtiessään hän työskentelee myös pullojen palautuksessa. Työt ovat rutiinitöitä, mutta jonkun nekin on tehtävä. Saarisalo saa näistä monen mielestä vaatimattomista ja tylsistä tehtävistä ilon. Se on hienoa.

Varjoranta kertoo saaneensa Saarisalosta pelkästään myönteistä palautetta. Työyhteisössä hän on paikkansa ansainnut.

Monimutkaisessa ja vaativassa yhteiskunnassa terveenkin on joskus työlästä raivata paikkansa. Kehitysvammaiselle se on mahdotonta ilman tukea. Hänen perheeltään on ehkä vaadittu suunnattomasti sitkeyttä ja peräänantamattomuutta jo kasvuvuosien aikana. Kehitysvammaisen vanhempi ei voi lähettää lastaan maailman tuuliin luottaen siihen, että poikasen siivet kantavat. Huoli jatkuu aikuisuudessakin.

Kun mahdollisimman monet panevat olkapäänsä taakan alle, se on kevyempi kantaa. Se on yhteisvastuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Discohile ja tunteiden nuottiavain

Politiikan ja juridiikan raja testaa oikeusvaltion

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Itä-Suomen yliopisto vasta teroittamassa kynsiään

Kouluverkkoselvityksen alkulämmöt

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.