Hyvä, että heikkenee

Kallis euro ja halpa dollari ovat olleet kehno yhdistelmä Suomelle, jonka taloudellinen menestys lähtee vahvasta vientikaupasta. Viennin ongelmia on vielä osaltaan lisännyt, että myös läntisen naapurimaan Ruotsin kruunu on devalvoitunut reilusti suhteessa euroon ja että Ruotsin teollisuus ja muu elinkeinoelämä on myös käyttänyt tämän täysimääräisesti hyväkseen.

Heikentyneen kruunun ansiosta Ruotsin metsäteollisuus on vienyt maailmalta asiakkaita Suomen paperi- ja sellutehtailta. Suomalaiset maidontuottajat taas ovat nähneet kauhukseen, miten lännestä on alkanut virrata hitusen halvempaa maitoa kauppojen maitohyllyihin ja myös muutamiin meijereihin.

Kilpailu Suomen maitomarkkinoista on mennyt viime aikoina jopa niin pitkälle, että ruotsalaisten sanotaan myyvän maitoaan suorastaan dumppaushintaan Suomeen. Kun maitolitra maksaa Ruotsissa 80 senttiä, niin Suomeen sitä tarjotaan kymmenen senttiä halvemmalla.

Kauppaa pitäisi käydä reilusti ja samoilla säännöillä, mutta bisnestietoiset länsinaapurit ovat vähät välittäneet suomalaisten murheista. Helpottuuko suomalaisten viejien taakka nyt, kun euro on menettänyt viime päivinä tuntuvasti arvoaan suhteessa USA:n dollariin ja myös kruunuun? Toivottavasti, sillä juuri muutakaan konstia ei ole olemassa Suomen vientikaupan vauhdittamiseksi. Kävisikö vielä niin somasti, että riittävästi heikentynyt euro helpottaisi jopa Stora Enson Varkauden tehtaitten pelastumista...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.