Hyvä, että tutkittiin

Eduskunnan perustuslakivaliokunta julkisti keskiviikkona kantansa tapaus Vanhasesta. Kanta oli odotettu: entistä pääministeriä ei ole syytä viedä valtakunnanoikeuteen Raha-automaattiyhdistyksen avustuksen myöntämiseen liittyvästä hallituksen päätöksestä.

Valiokunnan jäsenet ovat olleet etukäteen varsin vaitonaisia ratkaisua valmisteltaessa. Vähistä tiedonmurusista on syntynyt kuitenkin vaikutelma, ettei pääministeri tehnyt mitään poikkeuksellisen raskauttavaa myöntäessään tukea yhdistykselle, jonka varoista jaettiin myöhemmin tukea myös toisen järjestön välityksellä hänen vaalikampanjaansa. Perustuslakivaliokunnan mietintö tulee vielä käsittelyyn eduskunnan suuressa salissa. Puheita pidetään, mutta periaatteessa Vanhasen asia on nyt loppuun käsitelty.

Ennen Raha-automaattiyhdistyksen ja siihen liittyvän Nuorisosäätiön juttua Vanhasta koeteltiin julkisuudessa kovalla kädellä ns. lautakasajutussa. Siinäkin hän sai puhtaat paperit. Kaksi kohua, kaksi vapauttavaa ratkaisua: erityisesti keskustapuolueessa kysytään nyt varmasti, miksi Matti Vanhanen on poliitikkona joutunut tällaiseen myllytykseen, joka ei ole lopettanut vain hänen poliittista uraansa, vaan leimannut myös hänen puolueensa.

Vanhasen kohdalla voi vain sanoa, että elämä on joskus suuremmassa kädessä. On hyvä, että asiat ovat hänen osaltaan tutkittu ja saatu piste turhille puheille. Ikävää on, että ennen tutkimista pitkäaikaista pääministeriä hutkittiin kyllä olan takaa pelkästä hutkimisen ilosta. Politiikan arvostusta ei pitäisi kenenkään heikentää ehdoin tahdoin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.