Hyvä harkita ajoissa

SDP:n johto kiertää parhaillaan maata tarkoituksenaan kerätä nimiä mahdollisiksi puolueen presidenttiehdokkaiksi vuonna 2012 pidettäviin vaaleihin. Kertynyt nimilista julkaistaan eduskuntaryhmän kokouksessa elokuun loppupuolella.

Tavoitteen mukaan listaan etsitään henkilöitä hyvinkin erilaisista yhteiskuntapiireistä. Varmaa kuitenkin on, että sieltä löytyvät tutut demaritaustaiset raskaan sarjan vaikuttajat kuten puheenjohtaja Jutta Urpilainen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja pääjohtaja Erkki Liikanen. Samoin ex-europarlamentaarikko Lasse Lehtinen on itseoikeutetusti potentiaalisten ehdokkaiden listalla.

Monialavaikuttaja Lehtinen on uransa aikana kerryttänyt sellaisen luottamuspohjan erityisesti Savossa ja Itä-Suomessa, että häntä pyydetään ehdolle mitä todennäköisemmin lähiviikkoina. Hänellä on myös vertaansa vailla olevat valtakunnalliset ja kansainväliset kontaktit. Käytännössä se tarkoittaa, että Lehtinen tavoittelee ehdokkuutta. Jos kutsu kuuluu, pitää siihen olla lähtijöitä, Lehtinen on itse sanonut.

Asetelmaan löytyy toinenkin näkökulma. Vuoden 1993 presidentinvaaleja edeltävässä demarien esivaalissa Martti Ahtisaari löi Kalevi Sorsan. Vaikka vaikuttavan diplomaatin uran tehneen Ahtisaaren voitto puolueen vahvasta miehestä Sorsasta oli selvä, tulos löi pahan särön demarileiriin.

Ahtisaarta ei pyydetty asettumaan ehdolle toiselle kaudelle vuoden 2000 vaaleissa. Loukkaantunut Ahtisaari ei lähtenyt tavoittelemaan ehdokkuutta esivaalin kautta. Valituksi tuli ulkoministeri Tarja Halonen.

Lähihistorian valossa SDP:n etu presidentinvaalissa on, jos puolue löytää jo tässä vaiheessa vahvan tahtotilan yhden ehdokkaan taakse. Kantansa hyvissä ajoin lukitsemalla demarit haastaisivat vahvimmin porvariehdokkaat, joista ainakin kuurupiiloa ehdokkuutensa kanssa leikkivästä Sauli Niinistöstä (kok.) riittää galluppien perusteella haastetta kenelle tahansa.

Olisiko Lasse Lehtisestä sellaiseksi kokoavaksi voimaksi, jota demarit etsivät?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.