Hyvä ohje aikuisillekin

Säteilyturvakeskus (Stuk) on antanut suosituksen, että lasten matkapuhelinten käyttöä pitäisi rajoittaa. Suosituksen taustalla ei ole mitään uutta tutkimustietoa matkapuhelinten säteilystä, vaan kyse on mahdollisten riskien vähentämisestä. Matkapuhelinten säteilyn kaikkia vaikutuksia ei tiedetä.

Suositus on järkevä. Monet suomalaiset lapset saavat oman matkapuhelimen jo hyvin nuorena. Puhelinta käytetään kymmeniä vuosia ja vielä tällä hetkellä puuttuu tieto siitä, millaisia vaikutuksia nimenomaan pitkäaikaisella käytöllä on.

Suositus ei tietenkään tarkoita sitä, että matkapuhelimen käyttö pitäisi kieltää lapsilta. Matkapuhelin on monissa perheissä tarpeellinen laite, josta hyötyvät niin lapset kuin vanhemmatkin.

Kännyköiden käytön vähentäminen on kuitenkin järkevää myös muista kuin terveydellisistä syistä. On lapsia, jotka puhuvat puhelimeensa tuntikausia päivässä. Se ei ole parasta mahdollista ajankäyttöä.

Puhelimessa roikkuminen ei saa muodostua harrastukseksi.

Säteilyturvakeskuksen suositus sopii lasten lisäksi myös aikuisille. Kännykkänarkomania ei katso ikää.

Julkisilla paikoilla törmää joskus myös kännykkäterrorismiin. Omia asioitaan kovaäänisesti puhelimessa kailottavat ihmiset häiritsevät kanssaihmisiään. Kokoukset ja palaverit venyvät, kun osallistujat eivät keskity käsiteltävänä oleviin asioihin, vaan vastailevat puhelimiinsa tai selaavat sähköpostiaan.

Matkapuhelin on oivallinen apuväline, jollaisesta vielä parikymmentä vuotta sitten ei osattu edes uneksia. Se on kuitenkin parempi säilyttää renkinä kuin päästää isännäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.