Hyvä olla varovainen

Valtakunnallisista tiedotusvälineistä Yleisradio ja Helsingin Sanomat julkaisevat säännöllisesti kyselytutkimuksia puolueiden kannatuksesta. Myös puolueet itse seuraavat tarkasti kannatuksensa kehittymistä, mutta niiden teettämien tutkimusten tuloksia julkistetaan hyvin harvoin.

Se onkin viisasta, sillä tutkimuksia tulkitaan usein huolettomasti. Huolettomuuteen syyllistyvät valitettavan usein tiedotusvälineet yrittäessään väkisin löytää kannatuslukujen pienistä muutoksista uutista.

Helsingin Sanomat julkisti torstaina Suomen Gallupilla teettämänsä tutkimuksen. Tutkimuksesta kertova juttu oli otsikoitu: SDP:n kannatus on kääntynyt varovaiseen nousuun.

On mahdollista, että näin onkin, mutta tuoreen mielipidetutkimuksen perusteella nousua ei voi päätellä. SDP:n kannatus on tutkimuksen mukaan nyt 21,3 prosenttia. Marraskuusta kannatus olisi noussut 0,8 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksen virhemarginaali on kuitenkin 2 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Menemättä sen syvemmälle tilastotieteeseen, tämä tarkoittaa sitä, että SDP:n kannatus tutkimushetkellä voi olla todellisuudessa jopa alempi kuin marraskuussa. Toisaalta se voi olla korkeampi, kuin nyt ilmoitettu luku.

Emme siis tiedä, onko SDP:n kannatus kääntynyt varovaiseen nousuun. Sen tiedämme, että tulkinnoissa on oltava varovainen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.