Hyvä olla varovainen

Valtakunnallisista tiedotusvälineistä Yleisradio ja Helsingin Sanomat julkaisevat säännöllisesti kyselytutkimuksia puolueiden kannatuksesta. Myös puolueet itse seuraavat tarkasti kannatuksensa kehittymistä, mutta niiden teettämien tutkimusten tuloksia julkistetaan hyvin harvoin.

Se onkin viisasta, sillä tutkimuksia tulkitaan usein huolettomasti. Huolettomuuteen syyllistyvät valitettavan usein tiedotusvälineet yrittäessään väkisin löytää kannatuslukujen pienistä muutoksista uutista.

Helsingin Sanomat julkisti torstaina Suomen Gallupilla teettämänsä tutkimuksen. Tutkimuksesta kertova juttu oli otsikoitu: SDP:n kannatus on kääntynyt varovaiseen nousuun.

On mahdollista, että näin onkin, mutta tuoreen mielipidetutkimuksen perusteella nousua ei voi päätellä. SDP:n kannatus on tutkimuksen mukaan nyt 21,3 prosenttia. Marraskuusta kannatus olisi noussut 0,8 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksen virhemarginaali on kuitenkin 2 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Menemättä sen syvemmälle tilastotieteeseen, tämä tarkoittaa sitä, että SDP:n kannatus tutkimushetkellä voi olla todellisuudessa jopa alempi kuin marraskuussa. Toisaalta se voi olla korkeampi, kuin nyt ilmoitettu luku.

Emme siis tiedä, onko SDP:n kannatus kääntynyt varovaiseen nousuun. Sen tiedämme, että tulkinnoissa on oltava varovainen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.