Hyvä on harjoitella

Ensimmäinen epäily ebolatartunnasta osui Suomeen tors­tai-iltana, kun yhdysvaltalainen mies hakeutui Meilahden sairaalan infektio-osastolle korkean kuumeen ja päänsäryn takia.

Uutisointi asiasta oli nopeaa, laajaa ja perusteellista. Eikä ihme. Hengenvaarallista verenvuotokuumetta aiheuttava ebola tarttuu vain sairaasta potilaasta ja sairaan potilaan eritteistä. Taudin itämisaika on 21 vuorokautta. Tautiin ei ole toistaiseksi tehokasta lääkehoitoa tai rokotetta. Jos sairastunut ei saa hoitoa, ebola tappaa 25–90 prosentin todennäköisyydellä.

Vaikka ebolaepäily osoittautuikin perjantaina odotetusti aiheettomaksi, on täysin mahdollista, että ebolaa sairastava tulee vielä Suomeen hoitoon. Minkäänlaiseen paniikkiin tai edes hätäilyyn ei kuitenkaan ole kenelläkään syytä. Meilahden tapaus osoittaa, että Suomessa ebola on saanut terveysviranomaiset hereille. Lisäksi Suomen kaikki sairaanhoitopiirit ovat varautuneet taudin havaitsemiseen ja hoitoon HUS:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan.

Sairaanhoitopiirit saavat itse päättää, hoitavatko ne ebolatapauksia itse, vain viedäänkö potilaat HUS:n hoteisiin. Kuopion yliopistollinen sairaala KYS hoitaisi oman varautumissuunnitelmansa mukaan ebolapotilaat mahdollisuuksien mukaan itse.