Hyvä suunta

Ensi vuoden budjettiesitykseen sisältyvä makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien vero herättää ristiriitaisia tunteita. Kotimaiset valmistajat pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin. Kannattavuus laskee ja ulkomaisten tuotteiden määrä kasvaa. Terveysasiantuntijat kiittelevät veroa. He uskovat, että makeisten kulutus vähenee.

Kummankin osapuolen näkemykset ovat ymmärrettäviä. Makeisten hinta nousisi parikymmentä prosenttia. Erikoista mahdollisessa veronkorotuksessa on, että sen piiriin tulisivat EU-säännösten takia muun muassa lähdevesi ja ksylitolituotteet. Ksylitolin on tieteellisesti todettu edistävän hampaiden terveyttä.

Kaupassa kotimaisten tuotteiden rinnalle noussee lisää ulkomaisten valmistajien karkkeja ja jäätelöitä. Ongelmia tulisi myös pienille kioskikauppiaille. Heidän myynnistään karkit, limpparit ja jäätelöt muodostavat ison osan. Houkutus hankkia hyllyille ulkomailta edullisempia tuotteita kasvaa.

Valtiovarainministeriön mukaan veron syynä verotulojen kasvattaminen. Vuosittainen verotuotto olisi reilut sata miljoonaa euroa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on reagoinut veroon erittäin myönteisesti. Eikä ihme, sillä laitoksen asiantuntijat ovat vuosikausia toivoneet "sokeripommien" kulutuksen putoamista.

Terveysasiantuntijoiden näkökulman ymmärtää hyvin. Varsinkin nuoret nauttivat päivittäin suuriakin määriä limppareita ja karkkeja. Kun vastaavasti terveellinen ruoka jää vähemmälle, seurauksena ovat muun muassa liikalihavuus ja hampaiden kunnon heikkeneminen.

Teollisuutemme valmistaa laadukkaita makeisia, limppareita ja jäätelöitä. Alan soisi menestyvän edelleen hyvin. Teollisuuskin ymmärtää, että terveysnäkökulmat ovat tärkeitä. Ihmisen terveys on aina asetettava etusijalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.