Hyvältä näyttää

Suomen talouden suhdannenäkymät ovat suotuisat. Tätä viestiä vahvistaa eilen julkistettu Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometri. Suomen ei kuitenkaan kannata tuudittautua hyvän olon tunteeseen, sillä edessä on haasteellisia aikoja.

Ensimmäinen kovan luokan asia on Portugali-paketti. Jos Suomi hoitaa oman osuutensa taitamattomasti, ongelmia syntyy. Poliitikkojen on laitettava vaalihuuman jälkeen jäitä hattuun ja hoidettava Suomen osuus tyylikkäällä ja uskottavalla tavalla.

Vaikka taloutemme kasvuluvut ovat kelvollisia, olemme edelleen kaukana vuoden 2007 huippusuhdanteesta. Myönteistä on se, että vuoden aikana solmituissa palkkaratkaisuissa on onnistuttu hyvin. Tämän näkemyksen allekirjoittaa suurin osa työnantajista ja palkansaajista. Maltilliset ratkaisut ovat luoneet edellytykset rivakalle talouskasvulle.

Kuluttajat luottavat omaan talouteensa, mikä näkyy esimerkiksi asuntomarkkinoilla. Peikkona ovat kuitenkin kohoavat korot ja yleinen kustannustason nousu. Työttömyysluvut ovat edelleen luvattoman korkeat. Toisaalta joillakin aloilla on paha työvoimapula. Kun samaan aikaan suuret ikäluokat jäävät työelämästä pois, yhtälön ratkaiseminen on todella vaikeaa.

Suomalaisten hyvinvointi riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka vienti vetää. Siksi teollisuuden kasvulle on luotava mahdollisimman hyvät edellytykset. Hallituksen on tehtävä ratkaisuja, joilla mahdollistetaan investointien kasvu. Vain sitä kautta syntyy lisää teollisuutta ja uusia työpaikkoja.

Suomen on huolehdittava erityisen tarkasti kilpailukyvystään. Tämä tarkoittaa, että valtion, kuntien ja yksityisen sektorin on pidettävä kustannukset kurissa kuitenkin niin, että edellytykset hyvinvoinnin kasvulle ovat olemassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.