Hyvästä avoliitosta viralliseen avioon

Paras-hanke on muuttanut Suomen kuntakenttää hyvinkin tuntuvasti parin-kolmen viime vuoden aikana, ja joitain pienempiä esijäristyksiä koettiin jo ennen kuin valtio ryhtyi tosissaan paimentamaan pieniä kuntia isommiksi ryppäiksi.

Suurkuntia on syntynyt eri talousalueitten keskuskaupunkien ympärille useissa maakunnissa. Kansallisrunoilija J. L. Runebergin kuulun Hurtti ukko -runon hengessä pohjoissavolaiset eivät ole hötkyilleet ensimmäisten joukossa vaan jääneet katsomaan, mitä tuleman pitää. Jättää juoksemiset, kaikki saa; näinhän tuossa Vänrikki Stoolin tarinoiden savolaiskuvauksessa sanotaan.

Ainoat rajansiirrot on nähty Kuopion seudulla sekä keskisessä ja ylisessä Savossa. Kangaslammin ja Varkauden liitto on jo toteutunut, samoin Vehmersalmen liittyminen Kuopioon. Karttula kaupunkilaistuu ensi vuodenvaihteessa, jolloin toteutuu myös Lapinlahden ja Varpaisjärven yhteensulautuminen.

Nämä kaikki liitot ovat olleet kaikkien silmissä ns. varmoja tapauksia, pitkällisen seurustelun johdonmukaisia päätepisteitä. Samaa voidaan sanoa myös maakunnan seuraavasta kunta-aviosta, joka odottaa enää virallista siunausta ja valtiovallan lupaamia miljoonamyötäjäisiä.

Siilinjärvi on sorvaamassa nyt virallista myöntymystä Maaningan taannoin esittämään kosintaan. Kaikki viittaa siihen, että kuntaliitos toteutuu vuoden 2013 alusta. Yhtyminen on luonnollinen päätös pitkään jatkuneelle ja vuosi vuodelta syventyneelle avoliitolle.

Siilinjärvi on ollut jo vuosikymmeniä maakunnan merkittävimpiä kasvukeskuksia. Väestö on nuorta, mikä turvaa kasvun myös tulevaisuudessa. Maaningan myötä kunta nousee noin 26 000 asukkaallaan ohi Iisalmen ja Varkauden kaupunkien Pohjois-Savon toiseksi suurimmaksi Kuopion jälkeen ja puhtaana kuntana Suomen suurimmaksi.

Maaninka olisi halunnut samaan liittoon myös Nilsiän, jonka kanssa peruskaksikko on jo harjoitellut yhteistyötä terveydenhuollossa. Nilsiäläiset ovat osoittautuneet kuitenkin arvaamattomiksi sulhas- tai morsiankandidaateiksi. Taannoin he hylkäsivät viime hetkillä kumppanuuden Kuopion kanssa. Alustavasti on valtuusto antanut rukkaset myös Siilinjärvi-Maaninka -yhteistyölle, mutta ainahan mieli voi kääntyä.

Pohjois-Savon useimmat pienet kunnat ovat sellaisessa taloudellisessa jamassa, että kuntajakoa olisi pakko tarkistaa reippaasti.

Ongelmia ratkaistaan yleensä kahdella tavalla: toiset aloittavat helpoimmasta, toiset vaikeimmasta päästä. Pohjoissavolaiset ovat valinneet tämän helpoimman tien. Todelliset haasteet ovat Koillis- ja Sisä-Savossa, ja niissä ei ole tapahtunut mitään olennaista liikahdusta mihinkään suuntaan.

Useilla tahoilla toivotaan todellisia suurhäitä, Kuopion ja Siilinjärven liittoa. Tässä vaiheessa siihen kannattaa suhtautua savolaisella tyyneydellä: kaikki aikanaan, yksi asia kerrallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.