Hyvät veljet

Katsoin Ryhmäteatterissa ohjaaja Susanna Kuparisen ja politiikka-työryhmän Eduskunta II –näytelmän. Vaikuttava esitys. Ja samalla karmea suomalaisen sosiaalipolitiikan ruumiinavaus.

Opin paljon. Muun muassa sen, että Elinkeinoelämän Keskusliiton lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen on viimeiset kaksikymmentä vuotta pitkälti piirtänyt kotimaisen sosiaalipolitiikan suuret linjat. Hänen kanssaan hyvää pataa tässä ovat olleet Ilmarisen ja Varman eläkevakuutusyhtiöiden pääjohtajat, hyvät veljet Harri Sailas ja Matti Vuoria.

Aikanaan isoilla firmoilla kuten Finnairilla oli työntekijöidensä eläkkeitä varten oma eläkesäätiö. Säätiöt tuottivat voittoa. Ne eivät juuri spekuloineet eläkevaroilla ja eläkkeiden maksu oli varmaa.

Sitten poliitikot päättivät lakkauttaa hyvin toimivat eläkesäätiöt. Niiden hallinnoimat eläkevarat kanavoitiin eläkevakuutusyhtiöihin–Ilmariseen ja Varmaan. Perustelu oli, että eläkevakuutusyhtiöt tuottaisivat enemmän voittoa, kannattaisivat eläkesäätiöitä paremmin. Näytelmä paljastaa, ettei näin tapahtunut. Taustaryhmä oli penkonut asiat perusteellisesti.

Pitkään myös eläkevakuutusyhtiöitä säänneltiin sen verran tiukasti, etteivät ne voineet mielin määrin keinotella eläkevaroillaan kansainvälisillä rahamarkkinoilla.

Tätä säädöstä höllennettiin jokin aika sitten. Nyt eläkeyhtiöillä on aiempaa vapaammat kädet toimia rahamarkkinasijoittajina. Sijoitusten riskit kasvavat ja eläkerahaa kiertää aiempaa enemmän veroparatiisien kautta, talouden hämäränpimeässä osassa.

Vihdoinkin joku sanoo tämän kaiken ääneen. Kiinnostavaa näytelmässä, niin kuin Kuparisen aiemmissakin teoksissa, on se, että perusteellisen taustatyön ansiosta päätöksille uskalletaan antaa kasvot. Työryhmää kiinnostaa miten ja kuka päätökset teki.

Esiripun takana keikkuvat häikäilemättömät veljet eli isojen yhtiöiden pääjohtajat ja etujärjestöpomot ja työntekijäpuolelta SAK:n entinen puheenjohtaja, nykyinen työministeri Lauri Ihalainen ja STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää. Heidän junailunsa panttivankeina on muutamia sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiä, joita yleensä on kielletty antamasta tietoja eteenpäin.

Suomi on pieni maa ja kaikki tuntevat toisensa. Kaveruussuhteita muodostuu vääjäämättä, mutta on ihan eri asia ajaa häikäilemättä yrityksensä ja itsensä taloudellisia etuja. Kun Lasse Laatunen ja kumppanit saivat viimein läpi kymmeniä vuosia ajamansa yritysten kelamaksun poiston, Kelan rahoista leikkautui miljardi euroa. Sata-komitean sosiaaliturvan uudistukset jäivät torsoiksi, niihin ei yksinkertaisesti olisi ollut rahaa.

Eduskunta II paljastaa myös kipeän osuvasti, kuinka kuka tahansa meistä voi houkuttua pääsystä piireihin. Vallalle ja vauraudelle vain harva on immuuni.

Kirjoittaja on siilinjärveläislähtöinen kirjankustantaja ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.