Hyviä eurooppalaisia

Puolalaiset valitsevat sunnuntaina itselleen uuden eduskunnan, sejmin, ja mielipidemittausten mukaan pääministeri Donald Tusk ja hänen Kansalaisfooruminsa jatkavat valtapuolueena. Kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue haastaa kyllä tosissaan vapaamielisen keskusta-oikeiston, mutta gallupeissa puolueilla on eroa kymmenisen prosenttia.

Tuskin pääministerikaudella Puola on muuttunut eurooppalaisesta riitapukarista EU:n nopeimmin kehittyväksi jäsenmaaksi.

Kaczynskin veljesten Lechin ja Jaroslawin johtaessa Puolaa maa tuotti unionille jatkuvasti päänvaivaa tiukalla Venäjä-politiikallaan samaan tapaan kuin nyt myöhemmin Suomi Kreikka-vaatimuksillaan. Tuskin aikana Puolan linja on ollut hyvin joustava, ja se on nostanut myös itämerellisen suurvallan asemaa EU:n sisällä. Europarlamentin puheenjohtajanakin on saksalaisten tai ranskalaisten sijasta puolalainen Jerzy Busek. Ennen niin riitaiset puolalaiset ovat nyt hyviä eurooppalaisia.

Huomiota on herättänyt muissa EU:n jäsenmaissa, miten Puola on onnistunut luovimaan taitavasti maailmantalouden viime aikojen rajuissa vastatuulissa. Puolassa ei ole tunnettu taantuman uhkaa, vaan bruttokansantuote on jatkanut kasvuaan. Sosiaaliset erot ja nuorisotyöttömyys ovat toki edelleen iso ongelma, mutta joka tapauksella Puola on nyt oikealla tiellä ja avittaa ripeällä kehityksellään myös Itämeren alueen muita maita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.