Hyviä eurooppalaisia

Puolalaiset valitsevat sunnuntaina itselleen uuden eduskunnan, sejmin, ja mielipidemittausten mukaan pääministeri Donald Tusk ja hänen Kansalaisfooruminsa jatkavat valtapuolueena. Kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue haastaa kyllä tosissaan vapaamielisen keskusta-oikeiston, mutta gallupeissa puolueilla on eroa kymmenisen prosenttia.

Tuskin pääministerikaudella Puola on muuttunut eurooppalaisesta riitapukarista EU:n nopeimmin kehittyväksi jäsenmaaksi.

Kaczynskin veljesten Lechin ja Jaroslawin johtaessa Puolaa maa tuotti unionille jatkuvasti päänvaivaa tiukalla Venäjä-politiikallaan samaan tapaan kuin nyt myöhemmin Suomi Kreikka-vaatimuksillaan. Tuskin aikana Puolan linja on ollut hyvin joustava, ja se on nostanut myös itämerellisen suurvallan asemaa EU:n sisällä. Europarlamentin puheenjohtajanakin on saksalaisten tai ranskalaisten sijasta puolalainen Jerzy Busek. Ennen niin riitaiset puolalaiset ovat nyt hyviä eurooppalaisia.

Huomiota on herättänyt muissa EU:n jäsenmaissa, miten Puola on onnistunut luovimaan taitavasti maailmantalouden viime aikojen rajuissa vastatuulissa. Puolassa ei ole tunnettu taantuman uhkaa, vaan bruttokansantuote on jatkanut kasvuaan. Sosiaaliset erot ja nuorisotyöttömyys ovat toki edelleen iso ongelma, mutta joka tapauksella Puola on nyt oikealla tiellä ja avittaa ripeällä kehityksellään myös Itämeren alueen muita maita.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.