Hyviä ja huonoja uutisia

Maailman finanssikriisin vaikutukset tuntuvat myös meillä Savossa. Yritykset ja julkiset yhteisöt joutuvat sopeuttamaan toimintaansa. Ne joiden keinot mukautua toimintaympäristön muuttumiseen ovat vähäisiä, ovat vaikeuksissa. Läheskään aina ei ole kysymys siitä, että asioita olisi hoidettu mitenkään erityisen huonosti.

Savo ja Itä-Suomi ovat kaukana Yhdysvaltain subprime-markkinoilta, mutta kyllä täälläkin maailmantalouden realiteetit ovat voimassa. Huolimatta asuntokaupan ja rakentamisen hiljenemisestä ja viikoittaisista tulosvaroituksista sekä lomautus- ja irtisanomisuutisista Savossa on mennyt vielä toistaiseksi melko hyvin.

Jotkut muistelevat 90-luvun alun lamaa, joka ei iskenyt Savoon aivan täydellä teholla, koska alueen taloutta oli kehitetty maltillisesti ja investoitu verkkaisesti verrattuna moniin muihin talousalueisiin.

Monilla mittareilla Savon kehitys on ollut myös 2000-luvulla vakaata mutta verkkaista. Ehkä se osoittautuu jälleen kerran hyväksi asiaksi.

Nythän ei olla lamassa, vaan taantumassa. Odottava ilmapiiri johtuu siitä, että tulevien kuukausien ennustaminen on poikkeuksellisen vaikeata. Edelleenkään ei olla edes menossa lamaan, rauhoittelevat monet analyytikot. Mutta varmoja hekään eivät ole. Ratkaisevaa on se, alkavatko kansainväliset finanssimarkkinat jossain vaiheessa uskoa, että Yhdysvaltain rahoituskuplan pohja on saavutettu ja hallitusten poikkeukselliset tukitoimet ovat riittäviä. Uusia yllätyksiä ei enää saisi tulla Yhdysvalloista sen paremmin kuin muualtakaan.

Savon tilannetta kuvaavat erinomaisesti Savon Sanomien perjantaiset taloussivut. Juankosken Stromsdalin tehtaan konkurssiuutinen oli yhdellä sivulla ja Ikean startista uutisoitiin viereisellä sivulla. Juankoskea ja koko Savoa koskeva kriisiuutinen vetää mieliä matalaksi samaan aikaan, kun kerrotaan hyviä uutisia siitä, että kaupan rakentaminen jatkuu.

Listataanpa Stromsdalin konkurssin lisäksi muita huonoja uutisia: Corenso vähentää Varkaudessa, Fazer uhkaa sulkea Iisalmessa, JOT Automation lopettaa ja Starkki lomauttaa Kuopiossa, Orion uhkaa vähentää väkeä, Hydroline ilmoitti lomauttavansa määräajaksi puolet väestään, Bellan lomautukset jatkuvat, Ruukin huonekalut ilmoitti lomauttavansa Varpaisjärvellä ja jopa lopetusuhka on todellinen, NordBend ilmoitti konkurssista... Listaa voisi jatkaa pidempäänkin.

Tulosvaroituksia, lomautusilmoituksia ja konkursseja tulee vielä lisää täälläkin, mutta kokonaiskuva ei ole niin synkkä kuin synkimmät uutiset.

Savosta on onneksi kerrottavana myös paljon hyviä uutisia, jotka todistavat maakunnan elinvoimasta ja kyvystä sopeutua: Ikea tuo suoraan ainakin 180 työpaikkaa ja välillisesti vaikutukset ovat moninkertaisia, kaupan rakentaminen jatkuu muutenkin voimakkaana, Junttanin tilauskanta on edelleen hyvä, Technopolis rakentaa Kuopioon lisää toimitilaa 400 työntekijälle, Lapinlahden Lametalin vienti sujuu, Honeywellillä ei ole hätää, Sesca Energy Varkaudessa aikoo kasvaa myös ensi vuonna, Bella satsaa lomautuksista huolimatta tulevaisuuteen ja tietoja kevään tilauskannasta odotellaan mielenkiinnolla, palvelualalla näkymät ovat vähintään tyydyttävät ja esimerkiksi parturikampaamoilla on mennyt hyvin... Tämäkin lista voisi olla pidempi.

Valitettavasti huonot uutiset saavat enemmän huomiota kuin hyvät uutiset. Taantumasta on vähintään kolmannes psykologiaa. Siksi on tärkeätä huomata, että huonojen uutisten vastapainona on paljon hyviä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei mitään uutta auringon alla

Omalakisuus valtaa alaa

Suomelle osavoitto lihan alkuperä-merkinnöissä

Brexit etenee kitisten paukahdusta odotellessa

Äidillä se kesti 15 vuotta, tyttärellä enää viisi

Joko saa luovuttaa?

Terveyskampus palvelee pitkään varkautelaisia

Kiina-suhteiden hoito on tarkkaa tasapainoilua

Harmaat tekstit?

Turvapaikanhakuprosessin valuviat on korjattava pian

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.