Hyviä talousuutisia Savosta, huonoja muualta

Valtiovarainministeriön suhdannekatsaus on kuin toisesta maailmasta kun sitä vertaa Pohjois-Savon talouselämän tuoreisiin hyviin uutisiin.

Katsauksen mukaan Suomessa työttömyys kasvaa, kansa säästää, veronkorotukset ja työttömyys syövät ostovoimaa, jota myös inflaatio nakertaa. Jo tänä vuonna kokonaistuotannon kasvu jää noin nollaan, eikä ensi vuosi ole juuri sen kummempi puolen prosentin kasvulla. Vasta vuonna 2014 on luvassa reippaampi 1,7 prosentin kasvu.

Samaan aikaan kuopiolainen paalutuskonevalmistaja Junttan riemuitsee tilauskannasta, joka ulottuu jo kesään asti. Keitele Forest lupaa puolestaan kaksinkertaistaa liimapuutehtaansa kapasiteetin 5,5 miljoonan euron investoinneilla. Kolmanneksi Olvi-säätiö kertoi päättäneensä investoida Green Fuel Nordicin biojalostamohankkeeseen, joka tietää runsaasti töitä paitsi rakennusaikana, myös sen jälkeen kun toiminta on käynnistynyt.

Myös tammi–marraskuun väestönmuutostilastossa Pohjois-Savo pysyi niukasti plussalla. Väki lisääntyi 187 henkilön verran. Etelä-Savo sen sijaan menetti väkeä 960 henkilöä ja Pohjois-Karjalan miinus oli 104. Maakunnan sisällä ainoastaan Kuopion seutukunta kasvoi. Kuopion plussa oli peräti 1186. Kuopioon vuoden alussa liittyvän Nilsiän väkiluku oli entiset 6499 marraskuun lopussa, mikä merkitsee sitä, että Kuopion väkiluku nousee vuodenvaihteessa yli 105000:n.

Valtakunnallisten ja maakunnallisten suhdanteiden ristiriita on tuttu. Huono aika on iskenyt Pohjois-Savoon myöhemmin kuin muualle ja vastaavasti parempia aikoja on pitänyt odottaa vähän pitempään kuin muualla.

Nyt tosin vaikuttaa siltä, että valtiovarainministeriön ennuste on jälkijunassa. Junttanin paalutuskoneiden kysyntä on kasvanut esimerkiksi Kanadassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Venäjällä, mikä merkitsee talouden elpymisen alkaneen noilla alueilla. Tosin valtiovarainministeriö on huomannut teollisuuden tuotannon kääntyneen kasvuun toisella vuosineljänneksellä metsäteollisuudessa ja energiahuollossa.

Valtiovarainministeriö on samoilla linjoilla kuin LähiTapiola, joka heikensi viime viikolla ensi vuoden kasvuennustettaan: talous ei senkään mielestä kasva käytännössä lainkaan.

Itsenäisyyspäivän alla Nordea sen sijaan katsoi, että Suomen talous on jo saavuttanut pohjansa ja kääntyy ensi vuonna nousuun.

Suhdanne-ennusteiden luotettavuuden ei pitäisi heilua suhdanteiden mukana. Nyt joku voisi jopa väittää, että kevättalven ja kevään ikäviä ratkaisuja perustellaan torstaina julkistetulla ennusteella, joka piti siksi rakentaa inhorealistiseksi. Realismia se on toki sekin.

Inflaatio on ensi vuoden pahin peikko, vaikka se menettääkin voimaansa tästä vuodesta.

Hintojen nousun takana ovat esimerkiksi veronkorotukset, joita ilman ensi vuoden 2,8 prosentin inflaatio putoaisi 2,1 prosenttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.