Hyviä uutisia huonon uutisen varjossa

Vienti on lähtenyt Pohjois-Savossa voimakkaaseen kasvuun, kertoi Pohjois-Savon liiton aluetalouskatsaus tiistaina. Alkuvuonna kasvuksi kirjattiin 17,7 prosenttia. Vauhti on siten selvästi kovempi kuin koko maassa, jonka vastaava luku oli 10 prosenttia. Toimialoista erityisen voimakasta kasvu oli metalliteollisuudessa, joka kasvatti vientiään 22,8 prosenttia. Erityisen ilon aihe on viennin arvon 24,8 prosentin kasvu Varkauden seudulla, jossa edellisistä kasvuluvuista ennätti vierähtää viisi vuotta.

Aivan kuin maakuntaliiton kokoamia tietoja alleviivaten vieremäläinen Ponsse Oyj julkisti osavuosikatsauksensa, joka oli aikaisemman positiivisen tulosvaroituksen mukaisesti erinomainen. Liikevaihto, liiketulos, liiketoiminnan rahavirta ja omavaraisuusaste kasvoivat. Hienojen kasvulukujen arvoa nostaa vielä se, että ne on saavutettu suuren laajennusinvestoinnin rakentamisen aikana.

Myös maakunnan työllisyys on kohentunut viime vuosina ja hyvä kehitys näyttää jatkuvan. Työttömyys alenee jokaisessa maakunnan kunnassa ja elokuussa työttömien osuus työvoimasta putosi Kuopion ja Sisä-Savon seuduilla koko maan keskiarvon alapuolelle.

Hyvien uutisen tulvan keskellä on vaara tuudittautua turvallisuudentunteeseen, joka kostautuu ajan mittaan. Nimittäin aluetalouskatsauksen huono uutinen varjostaa kaikkia tulevaisuuden tekemisiä. Tammi-elokuussa Pohjois-Savon väestökehitys oli heikointa kymmeneen vuoteen. Väestö pieneni 904 henkilön verran. Tätä menoa maakunnan menestyksen suurimmaksi esteeksi nousee se, ettei töille ole tekijöitä. Ongelmaan on alettava etsiä sekä nopeita että pitkävaikutteisia ratkaisuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.