Hyvien mallien haitta on niiden kalleus

Yhteiskunnassa vallitsee kohtalaisen suuri yhteisymmärrys siitä, mihin suuntaan nykyisiä vanhempainvapaita pitäisi kehittää. Ensimmäinen periaate on, että vanhempainvapaita pitäisi pidentää, jotta äideillä ja isillä olisi mahdollisuus viettää enemmän aikaa pienten lastensa kanssa ilman suuria taloudellisia huolia. Toinen periaate on, että isiä pitäisi kannustaa käyttämään nykyistä enemmän tarjolla olevia vapaita.

Vanhempainvapaita on kyetty kehittämään kuitenkin vain hitaasti ja pienin askelin. Kohta päättyvän vaalikauden alussa eli vuonna 2007 isät saivat ns. isäkuukauden, jota ei kuitenkaan ole käytetty niin paljon kuin lakia säädettäessä oletettiin. Vain noin 20 prosenttia isistä on hyödyntänyt mahdollisuutta.

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulalle luovutettiin viime viikon torstaina laajan vanhempainvapaatyöryhmän raportti. Työryhmä ei päässyt keskenään yksimielisyyteen siitä, miten nykyisiä vanhempainvapaita pitäisi kehittää. Se kertoo paljon, miten hankalasta ja monimutkaisesta asiasta lopulta on kyse. Työryhmissä pohditut mallit kohtelevat eri tavalla erilaisia perheitä. Erimielisyyttä työryhmässä oli myös siitä, ketkä kantavat taloudellisen taakan mahdollisista uudistuksista.

Myös valtiontalouden tila asettaa kehittämistyölle tiukat raamit. Julkisen talouden kestävyysvajeen kurominen umpeen seuraavalla vaalikaudella tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että valtion mahdollisuudet kalliisiin uudistuksiin ovat pienet, joidenkin arvioiden mukaan olemattomat.

Siksi realistisin työryhmän esittelemästä kolmesta mallista on, että isän vanhempainvapaa pituus kasvatettaisiin nykyisestä 42 arkipäivästä 66 arkipäivään. Äidin vapaa säilyisi nykyisessä 105 arkipäivässä, samoin jommankumman vanhemman käytössä oleva vanhempainvapaa. Tämän uudistuksen kustannukset jäisivät selvästi alle 100 miljoonan euron vuodessa.

Kolmesta mallista selkein on myös hankalin toteuttaa. Kyse on mallista, jossa molemmat vanhemmat saisivat kuuden kuukauden vapaa. Sen lisäksi vanhemmat voisivat keskenään haluamallaan tavalla jakaa yhden kuuden kuukauden vapaan.

Mallin paras puoli löytyy helposti: jos isät innostuivat pitkistä vapaista, jakautuisi nykyisin naisvaltaisia aloja kuristava kustannustaakka myös miesvaltaisille aloille. Mallin heikkous on myös ilmeinen: se olisi kallis. Täysin selvää on, että se ei toteudu lähivuosina, vaikka kustannusten jakautumisesta päästäisiinkin sopuun.

Vanhempainvapaiden kehittäminen varmasti on esillä huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa. Ei kuitenkaan kannata odottaa, että uuteen hallitusohjelmaan tulisi asiasta kunnianhimoisia kirjauksia. Ehkä seuraavalla vaalikaudella jälleen otetaan yksi pieni askel ja jäädään odottamaan vuoden 2015 jälkeistä aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.