Idässä tarvitaan valoa

Uuden hallituksen kokoaminen on vielä pahasti alkutekijöissään, mutta yksi asia on kuitenkin varmaa: Itä-Suomi tarvitsee valtiovallan erityistä suojelua myös tällä vaalikaudella. Edellisten hallitusten Itä-Suomi -ohjelmat eivät ole purreet toivotulla tavalla, joten odotettu käänne uuteen kasvun aikaan on jäänyt vielä näkemättä.

Vuoden 2011 kolmen ensimmäisen kuukauden väestölaskelmat ovat murheellista luettavaa. Väki on vähentynyt jokaisessa Itä-Suomen viidessä maakunnassa Pohjois- ja Etelä-Savosa, Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Kainuussa.

Kun kvartaalitaloudessa eletään, niin itäsuomalaisten vuoden 2011 ensimmäisessä kvartaalissa ei ole kehumista. Yhteistä tappiota on tullut liki 750 henkilöä. Jos kehitys jatkuu samantapaisena, koko vuoden poistuma on noin 3 000 ihmistä eli yhden Tuusniemen tai Kaavin kokoisen kunnan verran.

Kolmen suuren puolueen hallitusneuvotteluissa on mukana myös kourallinen itäsuomalaisia poliittisia vaikuttajia. He ovat nyt paljon vartijoina. Neuvotteluihin osallistuvista puolueista sosiaalidemokraatit sorvasivat eduskuntavaalien edellä jopa oman Itä-Suomi-ohjelmansa ex-pääministeri Paavo Lipposen johdolla. Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen on syytä pitää sitä paperia aina mukanaan siellä, missä linjauksia tehdään.

Pohjoissavolaisten katseet kääntyvät ennen muuta hallitusta muodostavaan kokoomuksen Jyrki Kataiseen. Vaalipiiri vaihtui Uudellemaalle, mutta sydän jäi toivon mukaan vielä kotimaakuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.