Idässä tarvitaan valoa

Uuden hallituksen kokoaminen on vielä pahasti alkutekijöissään, mutta yksi asia on kuitenkin varmaa: Itä-Suomi tarvitsee valtiovallan erityistä suojelua myös tällä vaalikaudella. Edellisten hallitusten Itä-Suomi -ohjelmat eivät ole purreet toivotulla tavalla, joten odotettu käänne uuteen kasvun aikaan on jäänyt vielä näkemättä.

Vuoden 2011 kolmen ensimmäisen kuukauden väestölaskelmat ovat murheellista luettavaa. Väki on vähentynyt jokaisessa Itä-Suomen viidessä maakunnassa Pohjois- ja Etelä-Savosa, Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Kainuussa.

Kun kvartaalitaloudessa eletään, niin itäsuomalaisten vuoden 2011 ensimmäisessä kvartaalissa ei ole kehumista. Yhteistä tappiota on tullut liki 750 henkilöä. Jos kehitys jatkuu samantapaisena, koko vuoden poistuma on noin 3 000 ihmistä eli yhden Tuusniemen tai Kaavin kokoisen kunnan verran.

Kolmen suuren puolueen hallitusneuvotteluissa on mukana myös kourallinen itäsuomalaisia poliittisia vaikuttajia. He ovat nyt paljon vartijoina. Neuvotteluihin osallistuvista puolueista sosiaalidemokraatit sorvasivat eduskuntavaalien edellä jopa oman Itä-Suomi-ohjelmansa ex-pääministeri Paavo Lipposen johdolla. Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen on syytä pitää sitä paperia aina mukanaan siellä, missä linjauksia tehdään.

Pohjoissavolaisten katseet kääntyvät ennen muuta hallitusta muodostavaan kokoomuksen Jyrki Kataiseen. Vaalipiiri vaihtui Uudellemaalle, mutta sydän jäi toivon mukaan vielä kotimaakuntaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.