Ihan tavallinen perjantai-ilta

Onnettomuustutkintakeskus julkisti vastikään tutkintaselostuksen viiden nuoren kuolemaan ja yhdeksän loukkaantumiseen johtaneesta omakotitalopalosta Naantalissa lokakuussa 2009. Eniten raportissa ihmetyttää vähättelevä suhtautuminen alaikäisten päihteiden käyttöön.

Tutkintaselostus keskittyy moittimaan 1970-luvulla rakennetun talon ikkunoita. Ne olivat vaikea avata tai rikkoa. Ikkunat eivät kuitenkaan aiheuttaneet turmaa vaan olivat sen yksi loppujuonne.

Alaikäiset tytöt olivat keskenään, kun heidän äitinsä lähti viikonlopun viettoon jo torstaina. Perjantaina "vapaaseen taloon" kertyi 15-19-vuotiaita ainakin 19 vierasta. Lisäksi paikalla olivat kaksostytöt ja veli, joka oli kutsunut muutamia vieraitaan toiseen päätyyn.

Toinen tyttö sulkeutui huoneeseensa eikä edes tuntenut kaikkia, keitä talossa lappoi. Toinen viihdytti vieraita, mutta tuupertui huoneensa sängylle kello 22.45.

Jos nuori jättää vieraat keskenään, onko se sammumista kesken bileiden? Siihen ei kukaan vastannut eikä edes uskaltanut kysyä. Vastaukseksi jää, ettei tyttö herännyt ikkunoiden rikkomiseen eikä toisten paniikkiin.

Raportissa mainitaan nuorten rauhallisesti nauttineen "hieman alkoholia". Raportti korostaa, että tuhannet nuoret viettävät perjantai-iltaa illanistujaisissa ja usein salassa vanhemmilta.

Jos tuhannet nuoret ovat Naantalin kaltaisessa vaarassa sytyttää tulipalo, kuolla itse tai aiheuttaa muiden kuoleman, eikö tämä olisi puuttumisen paikka sen sijaan, että aikuiset sanovat: Onhan se yleistä. Tutkintalautakunta valitsi kuitenkin keskittymisen ikkunoiden tutkimiseen ja analysointiin.

"Hieman nauttiminen" on myös asia, josta kaikki eivät ole yhtä mieltä. Lainkaan mukaan lapsille ei saa tarjota alkoholia ja tupakkaa ja toivottaa vain hyvää iltaa.

15-vuotiaat olivat juoneet oluen ja lonkeron lisäksi virolaista vodkaa, heitä ramppasi tupakalla, ja osa tuli ja meni toisista bileistä. Lain mukaan moni asia meni vikaan: Kuka alaikäisille edes antoi vodkaa?

"Tavallinen ilta" vodkanaukkujen ja lonkerotölkkien kanssa johti siihen, että lasia särkyi ja joku meni etsimään imuria entiseen saunaan, joka oli täynnä patjoja, pahvilaatikoita ja muovia. Tai joku meni varastoon supattelemaan kaverin kanssa.

Se joku vei kynttilän tai kynttilöitä ja jätti palamaan täyteen tuupattuun tilaan, jossa ei ollut muuta valoa. Rikosteknisen lausunnon mukaan syttymiskohdassa oli sulanutta kynttilämassaa. Kynttilä suli, levisi lauteelle ja sytytti laatikko- ja muoviromukasat.

Kukaan ei koskaan kertonut onnettomuustutkijoille varmasti, keitä saunassa kävi. Tutkintaselostuksen mukaan tutkijat eivät saaneet nuoriin sellaista kontaktia, että he olisivat saaneet kirjattua tapahtumista juurikaan muita faktoja kuin paloteknisen arvion palon loppuetenemisestä.

Tutkijat totesivat pakollisen palovaroittimenkin puuttumisen olevan merkityksetöntä. Se on raju väite, sillä varoitin olisi voinut saada päihtyneetkin tajuamaan, että savu on todella vaaran merkki. Nyt he eivät ensin huomanneet savua ja sitten availivat ovia liekkeihin tajutakseen, mistä on kyse.

Varoittimen kova ääni olisi herättänyt kaikki, takonut asian vakavuutta mieliin ja kuulunut kadulle, ulkopuolistenkin korviin.

Onnettomuustutkintakeskus tekee erinomaisia tutkintoja, joissa se uskaltaa syyttämättä, mutta rohkeasti ja perusteellisesti kaivaa tapahtumien koko kaaren esiin yleiseen pohdintaan ja muutoksia varten.

Naantalin raportti poikkeaa huomattavasti aiemmista tutkinnoista olemalla poikkeuksellisen kevyt. On helpompi pohtia vanhoja ikkunarakenteita kuin kysyä meiltä kaikilta, mistä lapset saavat alkoholia, miksi "tavalliset kodit" voivat olla palovaarallisen sekaisia ja onko juuri Sinun kodissasi palovaroitin.

Tai miksi nyky-yhteiskunnassa hymisten hyväksytään riskinotto vain siksi, että "niinhän tekevät kaikki muutkin".

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.