Ihme diplomi-insinööri

Keskustan Juha Sipilän tavoitteena on, että uusi hallitus on kasassa toukokuun aikana. Perjantaina Smolnassa aloitettujen neuvottelujen aikataulu on tiukka. Vertailun vuoksi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen muodostaminen neljä vuotta aikaisemmin venyi juhannukseen saakka. Moni epäilee Sipilän aikatavoitteita. Turhaan, sillä Sipilä on jo todistanut, mihin hän pystyy – tekemään asioita eri tavalla kuin mihin politiikassa on totuttu.

Se mitä on tapahtunut ja tulee tapahtumaan on uniikkia suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa.

Mihin Sipilän onnistumiset perustuvat?

1. Johtajuus on Sipilälle näköjään luontaista. Sipilä valittiin ensin puheenjohtajaksi ja hän sai puolueen sisäisetkin epäilijät hiljenemään. Sitten hän johdatti keskustan vaalivoittajaksi.

Vaalituloksen jälkeen Sipilä kertoi selvällä suomen kielellä, miten hän valitsee keskustalle kumppanit hallitukseen. Iltalypsylle ja kynnyskysymyksille ei jäänyt tilaa siksi, että se olisi sotkenut Sipilän suunnitelman, jota on jo alettu nimittää prosessikaavioksi.

Sipilän johtajuus on niin kiistatonta, ettei kenellekään tullut edes mieleen pitää yhteiskuntasopimuksesta luopumista epäonnistumisena. Eikä se epäonnistuminen ollutkaan. Sipilä vain totesi, että yritin, mutta ei syntynyt.

2. Luottamus on Sipilän johtamisfilosofian tärkein sana.

Luottamusta joko on tai ei ole. Sipilä tiputti pragmaattisesti jatkoneuvotteluista ne puolueet, joiden vastaukset eivät häntä miellyttäneet. Se on hallituksen muodostajan oikeus ja sitä olisi pitänyt menneinä vuosina käyttää rohkeammin.

Sipilä neuvotteli sitkeästi yhteiskuntasopimuksesta. Lopulta kävi niin, että työmarkkinajärjestöt eivät kerinneet Sipilän vauhtiin. Vaikka Sipilä ilmoitti, ettei yhteiskuntasopimuksesta tule mitään, työmarkkinajohtajat kehuivat Sipilää varauksetta. Yhteiskuntasopimuksen tyssääminen tarkoitti myös sitä, ettei Sipilä enää tarvinnut hallitukseen SDP:tä. Siitä huolimatta SDP:n Antti Rinne antoi Sipilälle tunnustusta reiluudesta.

Sipilän luottamuspääoma vain kasvoi.

3. Avoimuus vaatii poliitikolta rohkeutta. Sipilän sapluuna on ollut koko ajan tiedossa. Hän lupasi nopeita hallitusneuvotteluja ja kertoi miten hallitukseen voi päästä. Hän halusi kyselykierroksella ja neuvotteluilla varmistaa, että hallituskumppanit sitoutuvat Sipilän toimintatapaan.

Ei ole mitenkään yllättävää, että eilisessä Smolnan tiedotustilaisuudessa Sipilä, Alexander Stubb (kok.) ja Timo Soini (ps.) näyttivät tiimiltä.

On mahdollista, että Suomi saa hallituksen ennätysajassa ja sellaisen hallitusohjelman, että sen tavoitteiden toteutumista pystyy seuraamaan tavan taavikin.

4. Kaavan rikkominen on tehnyt politiikalle tavattoman hyvää. Sipilä yllätti muun muassa sillä, että kerrottuaan hallituskumppanit, hän paljasti miettineensä useita eri hallitusvaihtoehtoja viime metreille saakka.

Vaalitulos olisi antanut mahdollisuuden punamultaan ja erittäin iso osa kepulaisista olisi toivonut sitä. Sipilä kuitenkin teki selväksi, ettei hallituskokoonpanoa päätä kenttä tai puoluetoimisto, vaan hän itse.

Sipilä oli miettinyt myös neljän suuren hallitusta. Tätä hän oli punninnut tosissaan, vaikka useimmat politiikan asiantuntijat olivat sen tyrmänneet jo ennen vaaleja muka mahdottomana.

5. Realismi on Trio Ässiä yhdistävä ominaisuus. Jo eilen löytyi yksimielisyys talouden tilasta. Maanantaina alkaa strategian tekeminen ja asioiden priorisointi.

Hallitusneuvottelijat haluavat pitää fokuksen kirkkaana. Sen takia lobbarit ja muut suharit häädetään Smolnan käytäviltä kokonaan! Työryhmät käyttävät toki asiantuntijoita, mutta se on eri asia.

Nyt on jo selvää, että palkansaajien kokonaisveroaste ei nouse. Verotuksen yleislinjauksen paljastaminen jo tässä vaiheessa tarkoittaa, että Sipilä, Soini ja Stubb tietävät löytävänsä ratkaisun.

Stubb ennätti jo eilen tuulettamaan, että nyt saatiin enemmän aikaan kuin edellisen neljän vuoden aikana yhteensä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.