Ihmisarvon mittarit

Eräässä selvityksessä tuotiin esiin seikka, joka jäi mietityttämään. Sen peruslähtökohtana oli ihmisen kokeman arvostuksen riippuminen tuloista ja yhteiskunnallisesta asemasta. Jopa perhepiirissä enemmän ansaitseva nähtiin valtasuhteessa vähemmän ansaitsevaan nähden.

Tuo kaikki lienee jollakin tavalla luonnollista, jopa inhimillistä. Mutta kertooko se myös jotakin arvomaailmamme ohuudesta? Mittaammeko me kaiken vain rahalla ja vallalla? En halua yhtyä kulttuurimme rappiotilan todistajien tai perikadon julistajien joukkoon. Ehkä jonkinlaista selkeyttä ja jämäkkyyttä periaatteisiimme tarvittaisiin.

Vääränlaista kurinalaisuutta kuitenkin etsitään silloin, kun lietsotaan epäluuloja ja ennakkoasenteita vähemmistöjä kohtaan maahanmuuttajista erilaisen seksuaalisuuden edustajiin. Usein kärpäsistä tehdään aivan turhaan härkäsiä.

Kuopio ja koko Pohjois-Savo on harvinaisen yhtenäistä joukkoa kulttuuriperimältään. Me kuopiolaisetkin olemme 98-prosenttisesti suomalaista sukua ja juurta.

Paria prosenttia edustaviin maahanmuuttajiin olemme toistaiseksi suhtautuneet varsin suvaitsevaisesti. Toivottavasti ymmärrämme pitää asenteemme kunnossa, sillä yhteinen tulevaisuutemme tarvitsee myös uusia tekijöitä.

Kirjailija Jari Tervo viskoi Raamattua televisiolähetyksessä ja aiheutti pahennusta. Jotkut kulttuurintutkijat näkevät yhteiskunnassamme pyhän puutteen yhtenä kulttuurisen rappion merkkinä. Ehkä meidän tulisi kunnioittaa enemmän omia perinteitämme, jotta osaisimme kunnioittaa myös muita kulttuureja.

Kulttuurin tuhon ennustaminen on myyvää, ja ennustajia on riittänyt. Miten kulttuuri tuhoutuu? Neuvostoliitto tuhoutui, tuhoutuiko sen mukana jokin kulttuuri? Natsi-Saksa tuhoutui, toivottavasti sen mukana tuhoutui, ainakin toistaiseksi, jokin kulttuurimme vahingollinen piirre.

Näen pitempiä perinteitä ja jatkumia kulttuurissamme. Rooman valtakunta, jonka tuhoutumisesta on vankka yleinen mielipide, elää eräänlaista jatkumistaan tänäkin päivänä. Kristinusko on roomalaista perintöämme.

Länsi-Rooma jatkaa kulttuurista eloaan Euroopan unionin ydinalueena, johon germaaniset Euroopan pohjoisosat tuovat oman kauppakansan kurinalaisuuden protestantismin muodossa. Itä-Rooma jatkaa porskuttamistaan slaavilaisessa kulttuurissa ja sen ortodoksisessa kristillisyydessä.

Kuka voi lopulta asettua yläpuolelle arvioimaan kulttuurimme alun tai lopun?

Ehkä yksi kulttuurimme hienoja jopa pyhiä piirteitä on ihmisarvon kunnioittaminen. Se on yksi kristinuskon perussanoma, ja se näkyy myös valistusajan ihmisarvon tunnustuksissa. Tarvitseeko pyhän olla, jotakin jota pakonomaisesti ja järjenvastaisesti pidetään yllä, vai voisiko se olla sellaista, jota pidämme omantuntomme kautta pyhänä asiana?

Tervokin viskasi Raamatun osoittaakseen närkästyksensä sille, että kirjaan vedoten poljemme ihmisarvoa maahan. Kumpi on pahempi teko? Millä oikeutamme ihmisarvon viemisen toiselta ihmiseltä?

Sodassakin on aina helpompi tappaa vihollisia kuin ihmisiä. Myös jokainen, joka arvioi itseään tai muita vain rahan ja vallan määrällä, on hukannut jotakin olennaista omasta ihmisyydestään, jotakin pyhästä.

Kirjoittaja on Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.