Ihmisen paras ystävä

Kuopiossa päättyy tänään neljättä kertaa järjestettävä Savo Show -koiratapahtuma, joka on nopeasti kasvanut yhdeksi suurimmista Suomessa järjestettävistä koirien ja koirankasvattajien tapaamisista. Sorsasalon raviradan alueella on kolmen päivän ajan haukkunut noin 12 000 koiraa. Ihmisiä tapahtumaan on osallistunut noin 30 000. Niin kuin vastaavissa tapahtumissa muuallakin on kuitenkin tapana, suuri osa koirista ja ihmisistä on laskettu mukaan kolme kertaa eli tapahtuman jokaisena kolmena päivänä.

Mikä koirissa viehättää? Miksi Suomessa on arviolta peräti noin 600 000 koiraa?

Vanhan sanonnan mukaan koira on ihmisen paras ystävä. Pitääkö sanonta paikkansa, sen saa jokainen itse arvioida. Se on kuitenkin kiistaton tosiasia, että sudensukuinen koira on ensimmäinen eläin, jonka ihminen on osannut kesyttää.

Koiria on edelleen monenlaisessa hyötykäytössä, mutta suurin osa koirista on lemmikkejä. Ihmiset kasvattavat ja jalostavat koiria, mutta suhde toimii myös toiseen suuntaan: parhaimmillaan koirakin kasvattaa ihmistä, ainakin hänen kärsivällisyyttään.

Lemmikkieläimien kautta kaupungistuneet ihmiset säilyttävät yhteyttään luontoon. Vaikka monet koirarodut ovatkin pitkälle - joskus jopa liian pitkälle - jalostettuja, koirat ovat kuitenkin eläimiä.

Koiraharrastuksessa liikkuu myös raha. Puhdasrotuista koiranpentua ei yleensä saa omakseen ilmaiseksi. Koira on ruokittava ja sen terveydestä on huolehdittava. Paljon huonompiinkin asioihin rahaansa voi kuluttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.