Ihmistä ei voi ulkoistaa

Kunnallistalouden taikasana on jo muutaman vuoden ajan ollut ulkoistaminen. Sitä on hoettu väsyksiin asti yhtenä, usein mukamas ainoana ratkaisumallina lähes kaikkiin kunnan ongelmiin.

Taustalla on talouspaineiden ohella selvä poliittis-ideologinen ohjaus. Oikeistolainen yhtiöittämisinto ja suora ulkoistaminen on puettu taloudellisen välttämättömyyden sumuverhoon.

Tämä tavoitehakuinen toiminta ulottuu isoista kaupungeista ja suurista kuntayhtymistä aina pienimpien kuntien arkiseen elämään asti. Kuvaava esimerkki on tässä lehdessä käyty keskustelu koulutuskuntayhtymän siivoojien tilanteesta.

Kunnallisten peruspalvelujen tuottaminen kuuluu ennen kaikkea kunnille itselleen. Kuinkahan paljon tämän perusperiaatteen murtamiseen on käytetty monenkirjavan konsulttitoiminnan palveluksia? Eikä niihin palaneen rahan perään ole paljoa haikailtu!

Onpahan saatu kulumaan niitä verovaroja, jotka oli alunperin tarkoitettu itse palveluihin.

Erityisen paljon näin on menetelty kuntien terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa.

Entistä parempien julkisten palvelujen ja inhimillisemmän kohtelun puolesta on kirjoitettu paljon. Ihmiset ovat alkaneet oikeutetusti vaatia niitä, kun ovat nähneet läheltä, mihin käytännössä on ajauduttu.

Hyvät palvelut eivät ole kiinni tuottamistavasta vaan käytettävissä olevista varoista ja palvelukulttuurista. Työntekijöitä ei voi eikä saa tästä syyllistää.

Saatavuus sen sijaan on ennen kaikkea oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymys. Se keskustelu on pahasti kesken.

Viime aikojen kuuma kysymys Pohjois-Savossa on ollut sairaanhoitopiirin kuntayhtymään perusteilla oleva Kysteri-liikelaitos. Ihmettelen, miksi päätösvaltaa yhä viedään entistä kauemmas perustasolta. Ketjuttamalla ja yksityistämällä palveluja lisätään varmasti myös kuluja, koska välistävetäjiä riittää.

Tällä menolla muodostetaan kohta "Oy Pohjois-Savon sairaanhoitoliike Ab". Se lienee tiettyjen piirien julkilausumaton tavoite.

Väitän lisäksi, että mitä enemmän hallinnossa keskitytään ns. rakenteellisiin ongelmiin, sitä helpommin tavallinen kansalainen unohtuu. Ihmistä ei voi eikä saa ulkoistaa.

Tämä olisi syytä muistaa myös Kuopiossa. Osa Harjulan sairaalan toiminnasta on päätetty antaa suuren terveysalan yrityksen hoitoon.

Perustelu näyttää ulospäin lähinnä hurskaalta toiveelta; "olemme laskeneet, että osaston ulkoistaminen maksaa onnistuessaan itsensä takaisin".

Näin sanoessaan sosiaali- ja terveysjohtaja myöntää sen mahdollisuuden, että homma ei ehkä onnistukaan. Jälleen paljon puhetta ja vähän villoja sekä epävarmuutta hoivaa tarvitseville ja henkilöstölle!

Viimeinen villitys on kunnan teknisten palvelujen huutokauppa yksityisille tahoille. Isot, valtakunnalliset rakennusliikkeet ja tekniset toimistot ovat asialla.

Nyt kannattaa esimerkiksi seurata, mitä Varkaudessa tapahtuu. Ulkoistaminen on siis ideologinen ratkaisu. Silti en ole yrittäjyyden vastustaja.

Päinvastoin toivon, että syntyisi penyrityksiä ja niitä käytettäisiin myös julkisissa hankkeissa. Tämän on tapahduttava avoimen kilpailutuksen, selkeiden laatukriteereiden ja tarkan seurannan oloissa.

Ketjutuksia ja suuryritysten alennusmyyntejä on sen sijaan syytä varoa. Niiden kytkökset poliittiseen päätöksentekoon kunnalliselämässä kaipaisivat samanlaista pöllytystä, kuin mitä nyt valtakunnan politiikassa tapahtuu.

Läpinäkyvyyden on oltava sekä yritystoiminnan että yhteiskunnallisen päätöksenteon yksi johtava arvo.

Kirjoittaja on Hankasalmen kirkkoherra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.