Iisalmi ohitti Varkauden

Lokakuun väkilukutilasto vahvistaa, että Pohjois-Savon väestökehityksessä on tapahtunut jos ei nyt historiallinen, niin ainakin maakuntahistoriallinen muutos.

Yli 106000:n asukkaan Kuopio on kooltaan omassa sarjassaan. Varkaus, Iisalmi ja Siilinjärvi ovat reilun 20000 asukkaan kuntina seuranneet perässä tiiviinä kolmikkona. Keski-Savon napa Varkaus on vetänyt sinnikkäästi letkaa vuodesta toiseen, kunnes tänä syksynä se on joutunut luovuttamaan johtopaikan Ylä-Savon keskukselle Iisalmelle. Lokakuun lopussa iisalmelaisia oli 22157 ja varkautelaisia 22111.

Iisalmen etumatka on pieni, vain 46 ihmistä, mutta viimeaikaisen väestökehityksen mukaan rako kasvaa nopeasti. Tämän vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana Iisalmen väkiluku on noussut 17 hengellä ja Varkauden vastaavasti vähentynyt 206 hengellä. Jos tahti ei muutu, neljän vuoden päästä rako on venähtänyt tuhanteen.

Siilinjärven kasvu on ollut tänä vuonna maltillisesti vain 72 henkeä. Tulevaisuudessa Siilinjärvi ohittaa Iisalmen jossain vaiheessa, mutta Iisalmen saatua uuden kirivaihteen päälle ohitus siirtyy muutamalla vuodella.

Muuttoliikkeen lisäksi väkilukuun vaikuttaa myös syntyvyys. Siilinjärvi on kolmikosta omaa luokkaansa, kun syntyneitä on yli sata enemmän kuin kuolleita. Varkaudessa taas kuolleita on liki sata enemmän kuin uusia lapsia.