Ikä ei kerro työkykyä

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen esitti sunnuntain Iisalmen Sanomissa, että työmarkkinoille saataisiin työvälineitä laskea palkkaa niiltä, jotka lähestyvät eläkeikää.

Lisäksi hän ehdotti, että iäkkäille työntekijöille ei maksettaisi samankokoisia yleiskorotuksia kuin nuoremmille työntekijöille.

Jo tällä hetkellä työnantaja ja työntekijä voivat sopia palkanalennuksesta, jos työntekijän työkyky on selkeästi heikentynyt. Sopimiseen liittyy tavallisesti myös tehtävien muutos työkykyä vastaaviksi. Mitä uutta Vartiaisen ehdotus tähän voisi tuoda? Pitäisikö työnantajalle antaa oikeus laskea ikääntyneen palkkaa, kun se hyväksi näkee?

Vartiaisen puheita on vaikea ymmärtää. Hän ei tietenkään tarkoita, että kaikilta iäkkäiltä nipistettäisiin palkkaa, vaan ainoastaan niiltä, jotka saavat liian kovaa palkkaa ”suhteutettuna työpaikalla lorvimiseen”. Ikävältä kuitenkin kalskahtaa, että hän olettaa työpaikalla lorvimisen liittyvän nimenomaan ikääntymiseen. Ei se liity.

Vartiaisen ehdotuksessa onkin ikärasismin siemen. Vaikka ikääntyneen jalka ei aina nouse yhtä rivakasti kuin nuoremman, ikääntyneiden työkokemus tuo työpaikoille perspektiiviä, hiljaista tietoa ja viisautta, jota nuoremmilta usein puuttuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.