Ikä ei saa hiljentää tahtia

Suomessa on nykyään mitä moninaisimpia teemapäiviä, -viikkoja ja jopa -kuukausia – jopa inflaatioksi asti.

Vanhusten viikko lie näistä teemaviikoista merkittävimpiä. Savossakin erilaisia tapauksia ja tempauksia on ollut harvinaisen runsaasti. Ja miksei olisi, koska eläkeikäiset ovat tämän päivän yhteiskunnassa se joukko, jolla on vielä aikaa osallistua yhteisiin rientoihin. Lapsilla ja nuorilla on koulunsa, heidän vanhemmillaan ja muilla työikäisillä omat työnsä ja kiireensä. Omat kiireensä on myös eläkeläisillä, mutta heidän elämänsä ei ole kuitenkaan sidottu yhtä lailla kelloon kuin nuorempien.

Julkinen keskustelu eläkerahojen riittävyydestä tai eläkeiän nostosta on heittänyt ikävän varjon työelämästä vapautuneitten kansalaisten päälle. Päiväkohtaisessa poliittisessa väittelyssä on unohtunut, ettei tämän päivän Suomi pyöri ilman eläkeläisiä. Yli miljoona eläkeikäistä ovat keskeinen voimavara niin erilaisten palvelujen käyttäjinä kuin myös järjestö- tai kansalaistoiminnan vapaaehtoisina pyörittäjinä.

Paljon puhuttu ”yhteiskunnan kolmas sektori”, jonka vastuulle halutaan siirtää yhä suurempi osa julkisen vallan tehtävistä, kutistuisi mitättömiin ilman eläkeläisiä.

Toisaalta eläkeläisen ei autakaan heittäytyä ihan aloilleen, vaan ihan itsekkäistä syistä hänen on jatkaa aktiivikansalaisena myös työvuosien jälkeen. Sananlasku ”oma apu, paras apu” on karua arkea aikana, jolloin julkiset palvelut karkaavat yhä kauemmaksi kansalaisista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi tikkerperkele

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.