Ikävä ilmiö

Ulkomaalaisia kaupustelijoita on ilmaantunut Kuopion seudulle (Savon Sanomat 5.7.). Pienissä porukoissa liikkuvista ihmisistä on havaintoja muun muassa Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Kaupustelijoista osa on liikkunut autoilla, joissa on Romanian ja Venäjän rekisterikilvet. Ilmiö on tuttu monilla muillakin paikkakunnilla Suomessa.

Kaupustelijoiden tapa myydä tavaroita on hyvin aggressiivinen. Ohikulkijaa käydään usein hihasta kiinni, ja samalla kaupataan sinnikkäästi milloin mitäkin. Joukkiot tuputtavat muun muassa koruja, joita myyjät väittävät aidoiksi. Todellisuudessa tuote on rihkamaa. Myytävänä on lisäksi kiikareita, digilaitteita, porakoneita ja ruokailuvälineitä. Myyjät mainostavat, että tuotteet ovat jopa 85 prosentin alennuksessa. Kaikissa tapauksissa kalliiden tavaroiden hinta on vain murto-osa kaupan hyllyillä myytävistä vastaavista tuotteista.

Ikävä ilmiö herättää joitakin kysymyksiä. Mikä on myytävien tuotteiden alkuperä? Mikä on ostajan vastuu, jos tuote osoittautuu esimerkiksi varastetuksi? Miksi viranomaiset eivät puutu aggressiiviseen myyntitapaan? Mitkä ovat joukkioiden taustat? Mistä maista ne ovat tulleet Suomeen?

Viranomaisten pitää puuttua päättäväisesti kaupustelijoiden toimintaan. Ei ole oikein, että ihmisiä pysäytetään puoliväkisin teillä ja kaduilla. On paljon kansalaisia, jotka pelkäävät joukkiota. Varsinkin vanhukset ja lapset kokevat tilanteissa turvattomuuden tunnetta.

Poliisi on ilmoittanut, että rauhallinen rahan pyytäminen tai tavaroiden myyminen on sallittua, mutta häiritsevän ja toisia ihmisiä pelottavan käyttäytymisen kieltää järjestyslaki.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.