Ikävä ilmiö

Ulkomaalaisia kaupustelijoita on ilmaantunut Kuopion seudulle (Savon Sanomat 5.7.). Pienissä porukoissa liikkuvista ihmisistä on havaintoja muun muassa Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Kaupustelijoista osa on liikkunut autoilla, joissa on Romanian ja Venäjän rekisterikilvet. Ilmiö on tuttu monilla muillakin paikkakunnilla Suomessa.

Kaupustelijoiden tapa myydä tavaroita on hyvin aggressiivinen. Ohikulkijaa käydään usein hihasta kiinni, ja samalla kaupataan sinnikkäästi milloin mitäkin. Joukkiot tuputtavat muun muassa koruja, joita myyjät väittävät aidoiksi. Todellisuudessa tuote on rihkamaa. Myytävänä on lisäksi kiikareita, digilaitteita, porakoneita ja ruokailuvälineitä. Myyjät mainostavat, että tuotteet ovat jopa 85 prosentin alennuksessa. Kaikissa tapauksissa kalliiden tavaroiden hinta on vain murto-osa kaupan hyllyillä myytävistä vastaavista tuotteista.

Ikävä ilmiö herättää joitakin kysymyksiä. Mikä on myytävien tuotteiden alkuperä? Mikä on ostajan vastuu, jos tuote osoittautuu esimerkiksi varastetuksi? Miksi viranomaiset eivät puutu aggressiiviseen myyntitapaan? Mitkä ovat joukkioiden taustat? Mistä maista ne ovat tulleet Suomeen?

Viranomaisten pitää puuttua päättäväisesti kaupustelijoiden toimintaan. Ei ole oikein, että ihmisiä pysäytetään puoliväkisin teillä ja kaduilla. On paljon kansalaisia, jotka pelkäävät joukkiota. Varsinkin vanhukset ja lapset kokevat tilanteissa turvattomuuden tunnetta.

Poliisi on ilmoittanut, että rauhallinen rahan pyytäminen tai tavaroiden myyminen on sallittua, mutta häiritsevän ja toisia ihmisiä pelottavan käyttäytymisen kieltää järjestyslaki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.