Ilmastoasioissa tarvitaan nyt yhteistä nuottia, ei riitoja

Ilmastokeskustelu roihahti täyteen liekkiin torstaina, kun kansainvälinen hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkisti jälleen suurraporttinsa. IPCC nosti erityisesti esiin trooppisen metsäkadon, joka kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Kärkiteemasta huolimatta keskustelu raportin edellyttämistä toimenpiteistä kääntyi hyvin nopeasti siihen, miten suomalaiset itse voisivat vähentää hiilidioksidipäästöjä. Syyllisiä löytyi jälleen maaseudulta. Metsiä on raivattu muuhun käyttöön 19 000 hehtaaria vuodessa viimeisten kymmenen vuoden aikana. Metsien tilalle on tullut peltoja ja rakennuksia. Kaupungistumisvauhdin hillitsemisestä ei puhuta, mutta peltojen raivaus 29 pitäisi kieltää.

Into suojella metsiä Suomessa lisääntyy samalla kun maailmanlaajuisesti esimerkiksi sellun kulutus kasvaa. Asetelman piilevä ilmastoansa sivuutetaan tavan takaa, vaikka se onkin tiedossa: selluntuotannon kasvu lisää Latinalaisessa Amerikassa eukalyptuspeltoja, jotka vievät tilaa laiduntamiselta ja verottavat pohjavesivarantoja. Helpoin ratkaisu on kaataa sademetsiä ruuantuotantoon.

Niinpä ilmastonäkökulmasta surun sävyjä sisältyy siihenkin iloon, jota nähtiin kesäkuun lopulla maailman suurimmasta kauppasopimuksesta. EU:n sopimus Brasilian, Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn kanssa kasvattaa ennen kaikkea maataloustuotteiden tuontia EU-alueelle.

Suomalaista ilmastokeskustelun kiihkeimpiä ylläpitäjien ajattelua vaivaa siiloutuneisuuden lisäksi pahanlaatuinen puhdasoppisuuden vaatimus, joka ei siedä minkäänlaista vastaväitettä. Lisäksi asioita toisella tavalla tarkastelevia ivataan.

Hyvä esimerkki tästä saatiin torstaina, kun älykkäät ja asemastaan tietoiset ihmiset ryhtyivät levittämään ylenkatseista Twitter-pilkkaa europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraista (ps.) kohtaan. Hän oli keskiviikkoiltana A-studion haastattelussa lausunut lapsenuskoisesti sormellaan taivaalle osoittaen, että on aurinko ja on Taivaan isäkin. Videoklippi levisi laajasti. Sopii kysyä, miten paljon ilmastoyhteisymmärrys lisääntyi pilkan ansiosta.

Ilmastonmuutos on tosiasia. Se etenee ja sen hidastamiseksi kuuluu kaikkien suomalaistenkin tehdä voitavansa, mutta harkiten ja toimenpiteiden seurauksiin huomiota kiinnittäen. Kaikissa ilmastotoimissa on välttämätöntä ottaa huomioon alueellinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus, sillä muutoin voi syntyä vastareaktioita, jotka estävät tavoitteen saavuttamista.

Moni ilmastonmuutoksen torjuntaa edistävissä toimista on aivan järkeenkäypiä, kun ne oikein oivaltaa. Lihansyöntiä ei pidä demonisoida, mutta on viisasta jo terveyssyistäkin myöntää, että kohtuullistamisen varaa on monen ruokavaliossa. Ruokahävikin kitkemiseen sopii ryhtyä välittömästi, ihan arkisesti ja metelöimättä. Asumisneliöistä voivat tinkiä kaikki ne, joilla siitä on tinkimistä.

Tärkeintä olisi etsiä ilmastokeskusteluun yhteistä nuottia riitelyn sijasta. Vasta sitten on mahdollista päästä nykyistä voimallisemmin sanoista tekoihin, kun kaikki hakkaraisetkin on houkuteltu mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.