Ilmastotalkoot etenevät

Globaalit ilmastotalkoot ottivat merkittävän askeleen eteenpäin, kun Yhdysvallat ja Kiina sopivat vähentävänsä kasvihuonekaasuja merkittävästi. Sopimuksesta kerrottiin Pekingissä Aasian ja Tyynenmeren maiden talousfoorumin Apecin huippukokouksen yhteydessä.

Yhdysvallat aikoo leikata omia päästöjään neljänneksellä vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Kiina ei täsmentänyt omaa tavoitettaan, mutta kertoi aikovansa saada päästöt laskuun vuoteen 2030 mennessä.

Sopimus tarkoittaa sitä, että kolme maailman suurinta ilmaston kuormittajaa – Kiina, Yhdysvallat ja EU – ovat sitoutuneet päästöjen vähentämiseen ensi vuonna Pariisissa pidettävän kansainvälisen ilmastokokouksen kynnyksellä.

Se on kuitenkin vasta alku. Mukaan on saatava lisää suuria saastuttajia. Seuraavaksi katseet kääntyvät kohti Japania ja Intiaa. Jos ne saadaan mukaan talkoisiin, mukana on viisi maailman suurinta kasvihuonekaasujen päästäjää.

Kuten niin monta kertaa aikaisemmin on nähty, sopimukset ovat kuitenkin vain sopimuksia. Vasta myöhemmin nähdään, miten esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat kykenee pääsemään julistettuihin tavoitteisiin.

Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla on vain kaksi vuotta aikaa toimia. Tekojen tiellä on republikaanien hallitsema kongressi. Republikaanit pitävät päästöjen vähentämisen hintalappua liian suurena.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Enemmän lihaa ja perunaa

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.