Ilmastotalkoot etenevät

Globaalit ilmastotalkoot ottivat merkittävän askeleen eteenpäin, kun Yhdysvallat ja Kiina sopivat vähentävänsä kasvihuonekaasuja merkittävästi. Sopimuksesta kerrottiin Pekingissä Aasian ja Tyynenmeren maiden talousfoorumin Apecin huippukokouksen yhteydessä.

Yhdysvallat aikoo leikata omia päästöjään neljänneksellä vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Kiina ei täsmentänyt omaa tavoitettaan, mutta kertoi aikovansa saada päästöt laskuun vuoteen 2030 mennessä.

Sopimus tarkoittaa sitä, että kolme maailman suurinta ilmaston kuormittajaa – Kiina, Yhdysvallat ja EU – ovat sitoutuneet päästöjen vähentämiseen ensi vuonna Pariisissa pidettävän kansainvälisen ilmastokokouksen kynnyksellä.

Se on kuitenkin vasta alku. Mukaan on saatava lisää suuria saastuttajia. Seuraavaksi katseet kääntyvät kohti Japania ja Intiaa. Jos ne saadaan mukaan talkoisiin, mukana on viisi maailman suurinta kasvihuonekaasujen päästäjää.

Kuten niin monta kertaa aikaisemmin on nähty, sopimukset ovat kuitenkin vain sopimuksia. Vasta myöhemmin nähdään, miten esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat kykenee pääsemään julistettuihin tavoitteisiin.

Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla on vain kaksi vuotta aikaa toimia. Tekojen tiellä on republikaanien hallitsema kongressi. Republikaanit pitävät päästöjen vähentämisen hintalappua liian suurena.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.