Ilmastotieteilijöillä missio

Suomen Ilmatieteen laitoksella on missio. Se ei tyydy pelkästään ennustamaan lähipäivien säätä. Laitos kokee tehtäväkseen hälyttää pakkasesta ja lumesta nauttivaa kansaa ilmastokatastrofista, jonka syynä on käynnissä oleva ilmaston nopea lämpeneminen. Se kurssittaa toimittajia, jotta he kirjoittaisivat aiheesta "oikein" eivätkä hairahtuisi uskomaan ilmastoskeptikkojen väitteitä.

Pari huolestuttavaa esimerkkiähän on jo Suomenkin televisiossa nähty: MOT:n kaksi dokumenttia viime syksynä ja torstain A-Talk, jossa toimittaja antoi aivan liian pitkän suunvuoron myös kahdelle epäilijälle.

Toivottavasti tämän sortin hairahdukset vähenevät, kunhan riittävästi toimittajia saadaan osallistumaan Ilmatieteen laitoksen "ilmastonmuutoskoulutukseen". Laitoksen nettisivujen mukaan seuraava, järjestyksessä jo viides kurssi on maaliskuussa. Siellä toimittajia opetetaan torjumaan "kieltäjien" väitteitä ja omaksumaan YK:n alaisen kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttien mukaista "oikeaa tietoa".

Raamattu kalpenee Raporttien mukaanhan alkaneella vuosisadalla jäätiköt sulavat, hirmumyrskyt riehuvat harva se päivä, merenpinta kohoaa ja kokonaiset valtiot kaupungeista puhumattakaan hukkuvat samaan aikaan, kun kuivuus kuristaa ja juomavesi sekä ruoka sen seurauksena loppuvat.

Auktoriteetteinaan ilmastopaneeliin ja Ilmatieteen laitokseen viittaavia Maan ystävien, Greenpeacen, Vasemmistonuorten ja Suomen Luonnonsuojeluliiton aineistoja lukiessa mieleen nousevat pyhäkouluajoilta Raamatusta tutut lopun aikojen ennustukset, vedenpaisumukset, kansainvaellukset ja tuliset hiilet.

Oikeastaan syntiemme seurauksista varoitteleva Iso Kirjakin kalpenee sen rinnalla, mitä esimerkiksi eturivin taiteilijamme kuten laulaja Maija Vilkkumaa kertovat varmana tietonaan aktivistijärjestöjen kampanjavideoilla. Kolmasosaa maapallon lajeista uhkaa välitön sukupuutto.

Mutta eikö lähestyvässä katastrofissa pitäisi nähdä valoisakin puoli?

Jos uskomme YK:n paneelia ja Ilmatieteen laitosta - ja miksi emme uskoisi - muuttotappiosta pahoin kärsivä Itä-Suomikin kokee jo aivan lähivuosikymmeninä suoranaisen väestöihmeen. Satojen miljoonien ihmismassat vyöryvät tänne pohjoiseen Rooman ja Ateenan tapaisten Välimeren kaupunkien muuttuessa sietämättömän kuumiksi pätseiksi.

Uutta vertahan tänne todella kaivataankin.

Kuin silloin ennen Ilmastonmuutoksesta on tullut Paavo Lipposta lainatakseni "ilmastohype", jota hoetaan kaikkialla ja jonka avulla perustellaan millaisia hullutuksia tahansa.

Väistämättä tulee mieleen edellinen suuri tarina, jonka ympärillä pidettiin myös tuhansia suuria kokouksia sekä poltettiin aika tavalla lentopetroolia, laadittiin valtavasti tutkimuksia, julkilausumia ja sitoumuksia.

Ehkä vanhemmat lukijat muistavat YK:n mittavat ponnistukset UKTJ:n eli uuden kansainvälisen talousjärjestyksen luomiseksi 1970-ja 1980-luvulla. Kotimaasta tulee mieleen YYA-sopimus ja "rauhan puolustaminen". Ilman näiden hyvien asioiden jatkuvaa toistelua yksikään poliitikko tai merkittävä taho ei ollut takavuosina muodikas saati poliittisesti korrekti.

Tässä ajassa on paljon samaa. Ilmastokasvatus on henkisesti suoraa jatkoa "rauhankasvatukselle", jota me silloiset aktivistit koetimme tuputtaa kouluihin. Silloinkin toimittajien ja opettajien tiedostavin etujoukko lähti innolla mukaan näihin propagandatalkoisiin.

Rauhanpuolustajat kampanjoivat 1970-luvulla rauhanlain puolesta. Tämän päivän Maan ystävät ja jälleen julkilausumiin herkästi nimensä panevat taitelijat vaativat "ilmastolakia".

Keskitytään faktoihin Mutta on jossain määrin erikoista, jos verovaroin ylläpidetty laitos omaksuu kansalaisjärjestöille ominaisen kampanjaroolin ja alkaa harjoittaa tarkoitushakuista tiedotustoimintaa.

Pieni mutta kuvaava esimerkki on, että tiedottaessaan vuoden 2009 keskilämpötiloista laitoksemme ei suinkaan kertonut sitä tosiasiaa, että sen oman tilastoaineiston perusteella viime vuosi oli selvästi kylmempi Sodankylää lukuun ottamatta kuin edellisvuosi.

Tätä varsinaista uutista piti etsiä lukusarjojen keskeltä, eikä sitä yksikään media sieltä huomannut, mikä lienee ollut tarkoituskin. Sen sijaan tiedotteen kärkenä oli toteamus, että kulunut vuosikymmen oli Suomessa keskilämpötilaltaan hieman 1930-lukua lämpimämpi.

Punkaharjun Laukansaaresta vuodelta 1927 saakka olevat tilastot kertovat samaa. Mielenkiintoista näissä paikallistiedoissa on, että tammi-maaliskuun talvilämpötilat ovat olleet 2004-2009 jopa hieman viileämpiä keskimäärin kuin koko 83 vuoden keskiarvo (-7,9 C ja -7,7 C). Tiedot Saimaan talvien loppumisesta ovat siis vahvasti ennenaikaisia.

Ilmasto muuttuu aivan varmasti ja on onneksi jääkauden jälkeen todellakin lämmennyt. Viimeisen 150 vuoden aikana on tultu vajaa aste ylöspäin. Keskiajalla oli lämpimämpää kuin nyt ja parin ennätysvuosikymmenen jälkeen on taas eräitä viitteitä lievästä viilenemisestä.

On suureellista kuvitella, että edes EU tai YK ikään kuin pitelisi maapallon lämpötilan säätönuppia kädessään. Aurinkokunnan yhden planeetan lämpötila riippuu paljon muistakin tekijöistä kuin siitä, syömmekö kasvisruokaa vai emme tai saammeko käydä kaupassa autolla vai ei.

Tieteessä kriittiset kysymykset on sallittava, eikä kukaan julkinen ilmastotoimija ainakaan saa salata tai peukaloida havaintoasemien perustietoja. Ilmatieteen laitos palvelee tiedettä ja kansalaisia parhaiten nimenomaan tämän kylmän viileän perustiedon tuottajana.

Mikä muuten olisi tehokkain tapa pysäyttää vaarallinen ilmastonmuutos? Koska syynä on hiilidioksidi, jota me kaikki uloshengitämme, jo muutaman minuutin samanaikainen hengityksen pysäyttäminen koko maapallolla riittäisi estämään lähestyvän katastrofin.

Kirjoittaja on Etelä-Savon maakuntajohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.