Ilmiö kytee Suomessa

Keskusrikospoliisin mukaan Suomen lähiöissä on alkanut lähtölaskenta kohti katujengien syntyä (IS:n verkkolehti 22.2.). Pahimmassa tapauksessa ei mene kuin yhdestä kolmeen vuotta siihen, kun jengit selvittelevät välejään kaduilla väkivaltaisesti ja jopa konetuliaseiden kanssa.

Poliisin mukaan tunnusteluja Suomessa on jo tehty. Ruotsissa ja Tanskassa toimiva Black Cobra -jengi kävi viime kesänä Suomessa tiedusteluretkellä, mutta tiettävästi täällä ei ole vielä virinnyt toimintaa.

Suomen järjestäytynyt rikollisuus on tähän saakka poikennut naapurimaista siinä, että katujengejä ei ole. Nyt liikehdintää on kuitenkin KRP:n mukaan näkyvissä.

Katuväkivalta sikiää asuinalueilla, joilla on suuria sosiaalisia ongelmia sekä työttömyyttä. Vaikeuksia voi myös syntyä, jos kunnat pyrkivät asuttamaan maahanmuuttajat harvoihin lähiöihin, josta kantaväestö muuttaa pois.

Useissa maissa katujengit ovat valloittaneet määrättyjä lähiöitä. Viranomaisten estelyistä huolimatta ne levittävät pelkoa ja väkivaltaa. Taustalla ovat yleensä huume- ja muuhun vakavaan rikollisuuteen liittyviä reviiritaisteluja.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa katujengit ovat jo iso ongelma. Väkivalta on spontaania ja voi ulottua ulkopuolisiin. Ruotsissa on paljon entisen Jugoslavian alueelta tulleita siirtolaisia. Heistä moni on nähnyt sodan ja kynnys tarttua aseeseen voi olla sen takia alhainen.

Ruotsi on ollut jo pitkään tunnettu ylisuvaitsevasta maahanmuuttopolitiikastaan. Sen hedelmiä nautitaan nyt. Suomen kannalta tärkeää on, että maahanmuutto pysyy hallinnassa ja vieraista kulttuureista tulevat ihmiset voidaan kotouttaa järkevällä tavalla.

Maan hallituksen ja erityisesti maahanmuuttoministerin toiminta on ollut poukkoilevaa. Linja on pyritty jämäköittämään hallituskauden lopulla. Ongelmat on nyt sysätty kunnille. Jos ne eivät kykene katkaisemaan ongelmalähiökehitystä, poliisin antama uhkakuva voi toteutua myös Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.