Ilmoja on pidellyt...

Unohtui pistää työkaverille tekstari. Piti kysyä, onko iho ruskettunut. Mutta meneehän se viesti perille näinkin.

Totta puhuen ei käy kateeksi tämän kesän lomalaisia. Vettä vihmoi vaihteeksi eilen koko aamupäivän ja toissapäivänä ainakin Kuopion seudulla. Sääprofeetat lupasivat täksi päiväksi lämmintä, jopa hellettä. Viikonvaihteessa kuulemma taas viilenee. Siis tavallista suomalaista kesää.

Erikoista, vaan ei poikkeuksellista, oli raju raekuuro Suonenjoella keskiviikkona.

JÄÄKUURO yllätti ihmiset housut kintuissa.

Raepommituksesta saivat osansa kaikki. Yksikään ihminen ei tiettävästi loukkaantunut tulituksessa. Riski oli kuitenkin suuri. Paikalla olleet vertasivat "raepisaraa" kooltaan golf-palloon tai tulitikkuaskiin.

Meteorologi Anne Borgström kommentoi valkoista sadetta Ylen aamu-tv:ssä. Hänen mukaansa tuon kokoiset rakeet ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Yhdysvalloissa, jossa kaikki on suurta, suurimmat raepallotkin ovat olleet lähes appelsiinin kokoisia.

Säätieteilijät pystyvät aika tarkkaan ennustamaan tulevan sään. Rakeita lienee vaikea - kaiketi mahdoton - ennustaa.

SUONENJOEN mansikanviljelijät eivät olisi paljon kostuneet, vaikka rae-ennustus olisi voitu antaakin. Mansikkaviljelmien suojaaminen tässä tapauksessa olisi ollut lähes mahdoton tehtävä. Onnetonta on, ettei vakuutus korvaa tuhoja.

Rajuja raekuuroja tulee Suomessa silloin tällöin. Suonenjoen tapauksessa viljelijät jäänevät ilman tuhokorvauksia, mutta monille muille asiakkailleen vakuutusyhtiöt pulittavat ison rahan. Rakeiden voiman saivat tuta monet autoilijat, kun ajopelien pellit menivät uuteen uskoon. Pahimmillaan rakeet ovat murskanneet autojen sivu- ja tuulilaseja.

Lienee vaikea ennustaa, lisääntyykö rajujen raekuurojen määrä Suomessa.

- Jos ne lisääntyvät, selityksiä voidaan ruveta hakemaan ilmastonmuutoksesta, Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Juha Jantunen pohdiskeli eilisessä Iltalehdessä.

SUOMALAISET ovat herkkiä reagoimaan epävakaisiin kesäkeleihin.

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Jukka Salaman juhannusmaanantaina lähettämän lomapostin otsikko sisälsi neljä sanaa: Epävakainen juhannus ruuhkautti matkamyynnin.

Tuolloin kesäkuun lähdöt oli myyty ja heinäkuulle löytyi hajapaikkoja. Suuret matkanjärjestäjät viestittävät nyt, että lentokoneen aurinkojakkara on tosi tiukassa.

Etelänlomien autuaallisuudesta on taitettu peistä iät ajat. Aurinkofriikit katsovat, että jo viikonkin takuulämpö piristää sielua ja värjää mojovasti ihoa. Toisinajattelijat nauttivat lomasta omassa hiekkalaatikossaan sadekesänäkin lukemalla, liikkumalla tai olemalla vain jouten.

Joutenolon hyvä puoli on, että silloin hermo lepää. Sitä vartenhan työnantaja on itse kullekin loman myöntänyt.

LOMAKÄNNI ei ole enää aikuisten vitsaus. Iltapäivälehdet revittelivät eilen uutista, jonka mukaan poliisi oli yöllä vienyt ympäripäissään olleen 13-vuotiaan tytön selliin Tuusulassa. Lasta tarjottiin ensin kotiväelle, mutta teini piti lopulta sulkea aggressiivisuutensa vuoksi putkan pahnoille.

Eikä tässä kaikki. Sosiaalityöntekijät ovat pääkaupunkiseudulla huolissaan teineistä, jotka juopottelevat kesälomilla vuorokaudenaikaan katsomatta. Lapset aloittavat dokaamisen jo aikaisin päivällä. Yöksi he menevät kotiin ja saattavat vaikuttaa selviltä.

Voi olla, että kyseessä on marginaali-ilmiö. Ikävää vain on, että noilla ilmiöillä on tapana levitä ympäri maan.

Vai ovatko ne jo levinneet? Kuka tuntee piston sydämessään?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.