Ilosanomaa Kaavilta

Uutiset Kaavin kunnalliselämästä ovat olleet voittopuolisesti aika karuja viime vuosina. Juankosken kaupungin kanssa solmittu kuntaparisopimus on herättänyt kunnallispoliitikoissa ja tavallisissa kuntalaisissa voimakkaita tunteita sekä ennen että jälkeen.

Kiistojen keskipisteenä olleessa yläkoulukysymyksessä päästiin jonkinasteiseen linnarauhaan vasta viime kesänä. Neljä seuraavaa vuotta kaavilaiset käyvät yläkoulunsa Juankoskella, elleivät he halua vapaaehtoisesti jonnekin muualle. Yläkoulun lisäksi kunnallispolitiikkaa ovat hiertäneet monet muutkin asiat. Esimerkiksi useat kirkonkylän rakennushankkeet ovat jäissä valitusten vuoksi.

Oudolta tuntuu, että näitten jatkuvien kahinoitten keskellä on ehditty tekemään myös todellista työtä kunnan kehittämiseksi. Kaavi on ollut perinteisesti Pohjois-Savon teollistuneimpia kuntia. Noin kolme sataa työpaikkaa ovat nyt kasvamassa nopeassa tahdissa jopa kolmanneksella eli sadalla, jos ja kun vireillä olevat hankkeet toteutuvat.

Tulen hävittämä muoviteollisuus on noussut uudelleen tuhkasta. Metalliteollisuuteen haetaan tai koulutetaan kymmeniä uusia hitsareita. Kiviteollisuus jatkaa kasvuaan. Erityisen merkittävä on Luikonlahden hiljentyneen kaivosalueen henkiinherääminen, kun vanha rikastamo kunnostetaan palvelemaan lähialueilla avautuvia uusia kaivoksia.

Iloisia uutisia, ja voi vain kysyä, olisivatko uutiset vielä parempia, jos kunnallispolitiikka olisi ollut hieman rauhallisempaa.

Kaavin uudet työpaikat hyödyttävät koko Koillis-Savoa, erityisesti lähinaapureita Juankoskea ja Tuusniemeä. Vetoapua alue tarvitsee kipeästi, kun ratkaisu Stromsdalin kartonkitehtaan tulevaisuudesta siirtyy ja siirtyy. Kauppojen piti syntyä viimeistään elokuussa, mutta nyt ollaan jo hyvää vauhtia syksyssä. Ilman pikaisia päätöksiä on tunnustettava se tosiasia, että aika entinen ei enää palaa Juankoskelle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.