Ilpo Martikaisen perintö soi ympäri maailmaa

Maanantaina menehtynyt iisalmelaisen Genelec Oy:n perustaja Ilpo Martikainen ei viihtynyt julkisuudessa ja vietti vapaa-aikaa mieluummin metsätöissä ja perheen parissa kuin edustamassa. 60-vuotishaastattelussaan hän luonnehti itseään syntymäujoksi (Savon Sanomat 21.12.2007).

Martikaisen elämäntyö jätti kuitenkin pysyvän jäljen Iisalmen moderniin teollisuushistoriaan, jonka tulevaisuus on Genelecissä vankalla pohjalla. Yhtiön studiomonitoreista ja tarkkailukaiuttimista kasvoi käsite, joka tunnetaan kautta maailman niin musiikkialan ammattilaisten kuin hifi-äänentoiston kotiharrastajienkin piireissä. Arvostuksesta kertoo, että Daruden Ville Virtasen ja Sonata Arctican Tony Kakon kaltaiset huippumuusikot ilmaisivat spontaanisti osanottonsa.

Martikaisen persoonan ulkoisen vaatimattomuuden ja työhön kohdistuvan intohimon yhdistelmä toistui Genelecin yritysfilosofiassa. Nykyisen toimitusjohtajansa Siamäk Naghianin johdolla Genelec on ehdottoman tarkka maineestaan ja varmasta laadusta.

Genelec ei ole lähtenyt kilpailemaan hinnalla. Toisaalta tinkimättömyyden ansiosta kaiuttimet alkoivat kymmenisen vuotta sitten päätyä enenevästi myös kotikäyttöön. Suosion vakaa kasvu on tapahtunut ilman suureellisia panostuksia mainoskampanjoihin.

Martikainen oli yläsavolaisessa yrityselämässä verkostoitunut ja arvostettu taustavaikuttaja. Vapaa-ajan harvennustöissä hän käytteli Ponssen metsäkonetta. Olvi Oyj muisteli Martikaista Eino Leinoa siteeraten: ”mut kaukaa korven tummuvan yöstä soi laulu ihmisen työstä”. Tekijä on poissa, mutta työn jälki soi kauniina kaikkialla maailmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.