Iltalypsy tuotti jättipotin

Viime laman raunioilta paljastui iso kasa talousrikoksia. Tahti tämän päivän taantumassa on samansuuntainen. Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi uutta ja mielenkiintoista tietoa maamme suurimmasta pyramidihuijauksesta maanantaina.

Samalle päivälle ajoittui Helsingin käräjäoikeuden langettamat tuomiot mammuttimaisessa rakennusalan harmaan talouden rikosjutussa.

Ongelma rikostutkinnassa on, että järjestäytynyt rikollisuus on jo suomalaisen yhteiskunnan rakenteissa. Näennäisesti rehellisessä firmassa todellista valtaa käyttää joko suoraan tai bulvaanin välityksellä pesunkestävä ammattirikollinen. Hän on mukana kansainvälisessä järjestäytyneessä rikollisuudessa.

Tämä kaikki tekee tutkittavasta jutusta erittäin hankalan ja työlään.

Wincapita-sijoitusklubin johtajiin kritiikittömästi uskoneita oli paljon. Valitettavasti vieläkin löytyy klubilaisia, jotka pistävät koko sotkun ajojahdin tai median syyksi. Rikollisia tekoja vähätellään tai niitä pidetään oikeina, siis rehellisinä.

Wincapitaa voi verrata sokeaan rakkauteen. Kaikki, mitä kosija sanoo, menee täydestä ja vähän enemmänkin.

Jo Wincapita-rikosepäilyjen alkuhetkistä lähtien sääliksi on käynyt rehellisiä, hyväuskoisia ihmisiä, joita sponsorit houkuttelivat pyramidipeliin. Puskaradio levitti pyramidipelin ilosanomaa ja porukat raottivat kukkaron nyörejään.

Toissapäiväinen KRP:n esitutkintatiedote paljastaa kuitenkin Wincapitan napamiesten härskin pelin. Sijoitusklubin verkkosivut sulkeutuivat 7.3.2008, mutta vielä ennen lopullista nukutuspiikkiä alkuvuonna 2008 klubi kasvatti jäsenmääränsä 40 prosentilla.

Oleellista on, että klubin mafiosojen organisoima iltalypsy tuotti muhkeat 35 miljoonaa euroa. Tämä kaikki tapahtui ajalla 1.1.-7.3.2008.

Nyt herää yksi kysymys: Ohjattiinko klubi tuonelan portille tahallaan sen jälkeen kun iso raha oli turvasatamassa? Summan suuruutta kuvaa se, että kun Wincapita-sijoitusten kokonaismääräksi on arvioitu sata miljoonaa euroa, tuosta summasta klubille tupsahti 35 miljoonaa pulskassa kahdessa kuukaudessa toiminnan kalkkiviivoilla.

Jokin tässä haisee, vai mitä arvoisat wincapitalaiset?

KRP:n raportti kertoo, että rikosilmoituksia huijareista on tehty vajaat 1 800. Yksittäisistä paikkakunnista kärkisijalle on kiilannut Kuopio 121 ilmoituksellaan. Vasta sitten tulevat muut isot kaupungit kuten Oulu, Helsinki, Espoo, Tampere ja Vantaa.

Kuopion naapurikunnassa, esimerkiksi Siilinjärvellä ja Sisä-Savossa Wincapita on aiheuttanut monissa perheissä tuskan hetkiä. Ne eivät ole vieläkään hellittäneet. Huijatuksi tuleminen aiheuttaa katkeruutta ja vihaa.

Operaatio Antonina tunnetussa harmaan talouden jutussa Helsingin käräjäoikeudessa vastaajina oli lähes sata ihmistä. Heistä 85 tuomittiin. Kovimman rangaistuksen, viisi vuotta vankeutta, sai helsinkiläinen mies. Syytetyistä noin puolet sai vankeusrangaistuksen ja lähes yhtä moni sakkoja. Kymmenen osalta syytteet hylättiin kokonaan. Syytettyinä oli muun muassa pahamaineisen moottoripyöräjengien jäsenistöä.

Helsingin juttu on laajin Suomessa käsitelty rikosasia. Siinä on mukana järjestäytynyt rikollisuus. Tämä tekee tapauksesta erittäin vaarallisen.

Helsingin poliisi ja Rajavartiolaitos paljastivat hiljattain koko Suomen alueella toimineen paritusliigan. Poliisi sai kiinni väliportaan pikkupomoja, mutta pääjehut pyörittävät rikollista bisnestä edelleen Venäjältä. Suomen oikeusapupyynnöistä huolimatta Venäjä sallii järjestäytyneen rikollisliigan toiminnan omassa maassaan, ja toiminta jatkuu näin myös Suomessa.

Suomen vastustajat eivät ole pelkästään venäläiset mafiosot, vaan heitä suojeleva Venäjän valtio. Siinä voisi olla projetkin tynkää presidentti Tarja Haloselle, joka oli hiljattain niin hellyttävän tyytyväinen kollegansa Dmitri Medvedevin visiittiin maassamme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itä-Suomen edunvalvonta vaatii jatkuvaa valppautta

Ilkka-Pohjalainen on rohkea veto maakuntalehdiltä

Miksi tätä tehdään?

Oikein väärin toimittu

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.