Inflaatio kiihtyy

Talouden näkymät Suomessa ovat huolestuttavat. Tästä kertoo lahjomatonta kieltään inflaatio, joka kiihtyi maassamme maaliskuussa jo 3,9 prosenttiin.

Yleinen hintatason nousu kasvoi vuositasolla tammikuussa jo 3,8 prosenttiin, mutta oli helmikuussa 3,7 prosenttia. Viimeksi inflaatio on ollut yhtä voimakasta Suomessa vuonna 2000.

Inflaatio tarkoittaa kuluttajahintojen vuosimuutosta. Inflaation kiihtyminen merkitsee sitä, että tavarat kallistuvat. Maaliskuussa inflaatiota vauhdittavat pääasiassa asumiseen liittyvien kustannusten, vihannesten ja vaatteiden kallistuminen. Asumisen osuus maaliskuun kokonaisprosentista oli 1,3.

Vaikka tuoreissa luvuissa ei ole dramaattisia muutoksia verrattuna tammikuuhun, niin suunta on paha.

Asumisen lisäksi liikkuminen on olennainen tekijä, kun elämisen kalleutta arvioidaan. Vuokrien yleisemmästä korotuksesta ilmoitettiin hiljattain. Sijoittajat haluavat nyt katetta rahoilleen. Omistusasuntojen hintojen nousu on tasaantunut, mutta silti asuntoministerillä riittää haastetta. Polttonesteiden ja energian hinnannousu vaikuttaa muun muassa ihmisten matka- ja lämmityskustannuksiin.

Hallitus on rauhoitellut kansalaisia, että inflaatioprosentin nouseminen taittuisi. Toisin on käynyt. Hintojen ja palkkojen kilpajuoksu karkaa tällä menolla maan hallituksen käsistä.

Inflaatio ei ole peikko ainoastaan Suomelle. EMU-maiden inflaatio maaliskuussa on ennakkotietojen mukaan 3,5 prosenttia. Sekin on kova lukema.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.