Inflaatio kiihtyy

Talouden näkymät Suomessa ovat huolestuttavat. Tästä kertoo lahjomatonta kieltään inflaatio, joka kiihtyi maassamme maaliskuussa jo 3,9 prosenttiin.

Yleinen hintatason nousu kasvoi vuositasolla tammikuussa jo 3,8 prosenttiin, mutta oli helmikuussa 3,7 prosenttia. Viimeksi inflaatio on ollut yhtä voimakasta Suomessa vuonna 2000.

Inflaatio tarkoittaa kuluttajahintojen vuosimuutosta. Inflaation kiihtyminen merkitsee sitä, että tavarat kallistuvat. Maaliskuussa inflaatiota vauhdittavat pääasiassa asumiseen liittyvien kustannusten, vihannesten ja vaatteiden kallistuminen. Asumisen osuus maaliskuun kokonaisprosentista oli 1,3.

Vaikka tuoreissa luvuissa ei ole dramaattisia muutoksia verrattuna tammikuuhun, niin suunta on paha.

Asumisen lisäksi liikkuminen on olennainen tekijä, kun elämisen kalleutta arvioidaan. Vuokrien yleisemmästä korotuksesta ilmoitettiin hiljattain. Sijoittajat haluavat nyt katetta rahoilleen. Omistusasuntojen hintojen nousu on tasaantunut, mutta silti asuntoministerillä riittää haastetta. Polttonesteiden ja energian hinnannousu vaikuttaa muun muassa ihmisten matka- ja lämmityskustannuksiin.

Hallitus on rauhoitellut kansalaisia, että inflaatioprosentin nouseminen taittuisi. Toisin on käynyt. Hintojen ja palkkojen kilpajuoksu karkaa tällä menolla maan hallituksen käsistä.

Inflaatio ei ole peikko ainoastaan Suomelle. EMU-maiden inflaatio maaliskuussa on ennakkotietojen mukaan 3,5 prosenttia. Sekin on kova lukema.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.