Inflaatio kiihtyy

Pellervon tuoreen taloustutkimuksen mukaan ruuan hinta on kohoamassa. Hintapiikkiä odotetaan vuodenvaihteeseen, jolloin leivän ja muiden viljatuotteiden hintojen ennustetaan nousevan kerralla kunnolla.

Uusin tieto ei sinänsä ole yllätys, sillä nousua on ennustettu menneestä kesästä lähtien. Yksi syy ovat Venäjän taannoiset metsäpalot, ja maa asetti viljalleen vientikiellon. Tämä heijastui globaalisti niin, että viljan maailmanmarkkinahinta nousi. Viljamarkkinoiden tilanne heijastuu kotimaisen leivän hintaan. Leipomoiden kustannustaso on noussut muutenkin, ja paineet purkautuvat kuluttajahintoihin. Jo syyskesällä uskaliaimmat arvioivat, että hinnankorotus voi olla 5-10 prosenttia. Toivottavasti ja todennäköisesti korotus ei ole noin suuri.

Valitettavaa on, että globaalit viljamarkkinat ovat yhä alttiimpia keinottelulle ja spekuloinnille, sen sijaan että hinnat määräytyisivät kysynnän, tarjonnan ja käytettävissä olevien varastojen mukaan. Markkinoilla on yhä enemmän toimijoita, jotka eivät käy kauppaa viljalla, mutta spekuloivat sen hinnalla.

Hintarallin syitä ovat yleinen kustannustason nousu, heinäkuussa toteutettu arvonlisäveron korotus ja ensi vuonna voimaan astuvat makeis- ja virvoitusjuomaverot. Karkkien ja limpparien hinnan korotukset ovat perusteltuja terveydellisistä syistä. Ongelmia sen sijaan saattaa syntyä alan kotimaiselle teollisuudelle.

Elintarvikkeiden hinnan korotukset nostavat inflaatiota, joka nousee myös muista syistä. Hallitus on jo tehnyt linjauksia, joiden seurauksina hintoihin ja maksuihin on odotettavissa osin tuntuviakin korotuksia. Taloustaantuman aikana kasvanutta valtionvelkaa pitää lyhentää. Maksun aika on nyt koittanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.