Inflaation jättiloikka

Inflaatio eli yleinen hintatason nousu kiihtyi vuositasolla tammikuussa Suomessa 3,8 prosenttiin. Viimeksi inflaatio oli yhtä nopeaa vuonna 2000. Joulukuussa vuosi-inflaatio oli vielä 2,6 prosenttia. Suomen inflaatio ylitti myös poikkeuksellisesti euroalueen keskimääräisen inflaation.

Inflaatiolle antoivat vauhtia varsinkin elintarvikkeiden ja polttonesteiden kallistuminen. Niiden lisäksi ravintola- ja kahvilahinnat sekä alkoholijuomat nousivat. Ruuan vaikutus inflaatiovauhdin kiihtymiseen oli tammikuussa 0.8 prosenttiyksikköä ja polttoaineiden noin yhden prosenttiyksikön.

S-ryhmän pääjohtaja Arto Hiltunen ehätti jo esittämään ruuan arvonlisäveron alennuksen aikaistamista. (SS 15.2.) Vaikka kuluttajien usko talouteen on yhä vahva, pitää Hiltusen mielestä varautua myös heikompia aikoja varten.

Arvonlisäveroa on tarkoitus keventää viisi prosenttiyksikköä ensi vuoden lokakuussa. Ruuasta peritään nykyisin 17 prosentin arvonlisävero. Hallitus on päättänyt sen laskemisesta 12 prosenttiin.

Veron alennuksen aikaistaminen saattaa hyvinkin olla järkevä toimenpide, mikäli tämän hetken inflaatiovauhtia ei saada kuriin. Riski talouden hiipumiseen on nimittäin kasvanut sen verran, että kulutuksen kiihdyttämiseen saattaa olla syytä varautua. On mahdollista, että kiihtyvä inflaatio hidastaa investointeja.

Vaikka Suomen taloudessa meneekin edelleen hyvin, taivaan rannalla on tummia pilviä. Niihin on syytä suhtautua vakavasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.