Influenssaakin vastaan on kyllä syytä rokottaa

Taas on käynnistynyt keskustelu siitä, kannattaako ottaa rokote influenssaa vastaan vai ei, vaikka varsinainen influenssaepidemia ei olekaan vielä alkanut. Se kun on jo tuttua, että joka syksy koulujen alettua influenssakausi iskee Suomeen ja kaataa petiin kaikenikäisiä.

Ennakkoluulot rokottamista vastaan ovat lähtökohtaisesti turhia.

Moni sellainenkin, joka ei muuten kyseenalaista rokottamista, saattaa kuitenkin oudoksua influenssarokotteen ottamista muun muassa taannoisen narkolepsiaepidemian seurauksena.

Sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteys toki todettiin. Syyksi narkolepsian puhkeamiseen paljastui pari vuotta sitten se, että Pandemrix-rokote sisälsi varsin runsaasti sellaista viruksen ydinproteiinia, joka sotki geneettisesti narkolepsia-alttiiden henkilöiden unirytmin säätelymekanismin. Toisenmerkkisessä influenssarokotteessa samaa ydinproteiinia ei ollut. On huomattava, että mahdollisesti myös sairastuminen influenssaan olisi saattanut laukaista narkolepsian.

Rokote ei aina auta, mikä johtuu influenssaviruksen nopeasta muuntautumiskyvystä. Esimerkiksi viime vuonna rokotuksen teho oli siksi vähäinen. Se ei kuitenkaan riitä perusteeksi jättää rokote ottamatta.

Tärkeintä on, että henkilökunta on rokotettu niin neuvoloissa, päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa kuin vanhainkodeissakin, kun influenssa alkaa levitä.

Heikkokuntoisten vanhusten, raskaana olevien äitien tai keskosvauvojen parissa työskentelevien pitää erityisesti ymmärtää vastuunsa ja antaa rokottaa itsensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.