Informaatiosota jäädytti totuuden hämärään

Perjantaina tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun malesialainen Boeing 777 -matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Kone oli lähtenyt iltapäivällä Amsterdamista määränpäänään Kuala Lumpur. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Heistä 193 oli hollantilaisia.

Pian sen jälkeen, kun kone oli kadonnut tutkakuvista, Donetsin alueen separatistit ilmoittivat pudottaneensa Ukrainan armeijan kuljetuskoneen. Malesialaiskoneen jäänteet paikannettiin syrjäiseen kylään alueella, joka oli tiukasti Venäjän tukemien separatistien hallussa.

Palavat koneen osat, matkatavarat ja ruumiinkappaleet levittäytyivät katoille, pihoille ja viljapelloille. Kylän elämä muuttui käsittämättömäksi kauhuksi, kauhusta ahdistukseksi ja lopulta turtumukseksi.

Mikään taho ei ottanut vastuuta tapahtuneesta, mutta syyttely alkoi heti. Ukrainan viranomaiset syyttivät separatisteja. Länsimaat liittyivät samaan näkemykseen. Venäjä syytti Ukrainan ilmavoimia esittäen, että konetta oli ammuttu joko maasta tai Suhoi-25-hävittäjästä.

Toistaiseksi vahvimman teorian mukaan matkustajakone putosi maasta ammutun, venäläisvalmisteisen BUK-ohjuksen iskuun. Niitä oli tuolloin sekä separatistien että Ukrainan armeijan hallussa.

Monet asiantuntijat vakuuttavat, että koneen pudottanut ohjus tuli syvältä separatistien valvomalta alueelta ja lähetettiin ilmaan venäläisellä ammattitaidolla. Kohteen määrittämisessä sotilaille sattui kohtalokas vahinko.

Vuoden jälkeenkin tapahtumien tarkka kulku on yhä hämärän peitossa. Koneen vaiheita selvittää kansainvälinen tutkijaryhmä, jossa mukana ovat Malesia, Hollanti, Ukraina, Australia ja Belgia.

Ryhmän loppuraportin on määrä valmistua muutaman kuukauden sisällä. Virallisia tuloksia ei anneta ulos sitä ennen.

Tutkintakomission jäsenmaat vaativat Malesian johdolla, että selvityksen tultua julkiseksi tragediaan syylliset on saatava lain eteen ja vastuuseen teoistaan. Viime viikolla ne esittivät YK:n turvallisuusneuvostolle kansainvälisen tuomioistuimen perustamista oikeudenkäyntiä varten.

Venäjä vastustaa suunnitelmaa kiivaasti. Turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenmaana se kykenee myös estämään hankkeen.

Venäjän ulkoministeriön mukaan esitys tuomioistuimesta on sekä ennenaikainen että haitallinen. Ministeriö kritisoi erityisesti sitä, ettei Venäjälle itselleen ole annettu keskeistä roolia turman tutkimisessa, eikä Ukrainaa ole laitettu riittävän tiukoille.

Kun matkustajalentokone putosi, koko maailma haukkoi henkeään. Tuntui mahdottomalta uskoa, että mitään tällaista voi tapahtua. Samalla Itä-Ukrainan konfliktin luonne kansainvälisessä tietoisuudessa muuttui. Siitä tuli epävarmuuden ja tiedon vääristelemisen symboli. Lentoturman selvittäminen on informaatiosodan jäätynyt taisteluasema.

Alasampuminen sai koko maailman haukkomaan henkeään

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.